Is dit het begin?

In de krant van vandaag het heugelijke nieuws dat drie partijen in de Enkhuizer gemeenteraad hebben besloten om oppositie te gaan voeren, waardoor de normale democratische verhoudingen binnen de Enkhuizer gemeenteraad weer zijn hersteld.

Want een democratie werkt alleen naar behoren, als er naast een coalitie ook een oppositie aanwezig is.

Als oppositie beloven de drie partijen (SP, VVD en EV!), dat ze precies het tegenovergestelde zullen doen, van wat ze in de 3 voorafgaande jaren hebben gepraktiseerd. Openbaarheid en transparantie.

Ik weet het, het zijn politieke partijen, de verkiezingen naderen en vossen die hun haren verliezen, maar ik geef ze dit keer graag het voordeel van de twijfel.

Je hoeft geen Einstein te zijn om te beseffen, dat men drie jaar geleden met het raadsbrede akkoord een doodlopende weg in sloeg. Waarbij democratische beginselen ondergeschikt werden gemaakt aan bureaucratische beginselen.

Ook de samenstelling van de oppositie doet me deugd. Liberaal, sociaal en lokaal lijkt me een prima combinatie. Zolang men elkaar het licht in de ogen gunt, verwacht ik realistische alternatieven op het voorgestelde beleid.

Iets minder tevreden ben ik over het eerste succes van de oppositie. Namelijk, het afblazen van het IKC.

Het college kan op dit punt meteen al zijn weerbaarheid tonen door de motie (een verzoek van de raad aan het college) onuitvoerbaar te verklaren en het voorstel (tot het oprichten van een IKC) in stemming te brengen.

Waarna (denk ik) een meerderheid alsnog zal besluiten om tot bouw van een IKC over te gaan. Wat me de beste oplossing voor Enkhuizen lijkt te zijn.

Maar of het besluit van SP, VVD en EV! daadwerkelijk het begin zal zijn van een andere bestuurscultuur zal moeten worden afgewacht.

Wat me me in dit verband wel toepasselijk lijkt is een lied over een totaal andere onverwachte gebeurtenis. De regenbui op een zonnige dag. “Have you ever seen the rain, coming down on a sunny day”.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Is dit het begin?”

 1. Beste Pim; wij zijn bij het CDA Enkhuizen ook voor meer transparantie en openbaarheid en zullen de daad bij het woord voegen. Op het dossier IKC waren we voor openbaarheid wat is geschied omdat de meerderheid daar voor was. De VVD was tegen. Dat nu met name de VVD pleit voor meer openbaarheid en minder bilateraaltjes(gesprek tussen werknemer en manager volgens de definitie; in dit geval tussen wethouder en raadslid) landelijk en lokaal doet bij mij de wenkbrauwen fronsen. Landelijk omdat de heer Rutte de laatste 10 jaar niet anders heeft gedaan en stukken onder het tapijt heeft geveegd, niet meer kon herinneren of verkeerd heeft herinnerd!, en lokaal omdat de VVD fractie met enige regelmaat bilateraaltje heeft gehad met de ex-wethouder Struijlaart van VVD huizen. Dat vind ik verder prima maar zeg dan niet dat je dat nu niet meer wilt. Met hartelijke groet Gerhard van Galen

  Like

  1. Beste Gerard, ook ik heb met enige verbazing kennis genomen van de wedergeboorte van SP en VVD die beiden voortrekkers en pleitbezorgers waren voor de raadsbrede werkwijze. Een werkwijze die ik (vanaf het begin) voor ondemocratisch heb gehouden en vergeleken heb met wat ze in de volksrepubliek China onder democratie verstaan.

   Een clubje bureaucraten, dat bepaalt wat goed voor ons is.

   Dus als de beide partijen (gelijk Paulus) tot inkeer zijn gekomen, dan kan ik dat op grond van mijn christelijke opvoeding alleen maar toejuichen. Maar op grond van diezelfde opvoeding ken ik ook de uitspraak. “Nog voor de haan gekraaid heeft” en ben dus benieuwd of men woord zal houden of sterker nog, de daad bij het woord zal voegen.

   Ik heb nog niets van ze vernomen en op gebied van openheid leg je ze dus nu al een straatlengte voor.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: