Paljas

Nu de landelijke verkiezingen uit de weg zijn kunnen we aandacht besteden aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

Ik heb een plan bedacht dat eigenlijk een uitvloeisel is van de Paljas gedachte. Politici, die zich minder bekommeren om het verkrijgen en het verdelen van de macht, maar zich liever willen inzetten voor het controleren van de macht.

En die ook bereid zijn, om hun kiezers te betrekken bij waar ze mee bezig zijn door daarover regelmatig te publiceren.

Begrijp me goed, ik besef heel goed dat er macht nodig is om zaken te kunnen veranderen. Maar tegelijkertijd zijn er, in mijn ogen, ook mensen of instanties nodig, die ons tegen het misbruik van macht willen en kunnen beschermen.

Paljas of de VVDD zijn virtuele instanties met dat doel voor ogen.

Met Prietpraat probeer ik vorm te geven aan dat streven.

Gelet op de minachting, die de gevestigde politieke orde in Enkhuizen tijdens de afgelopen jaren heeft gedemonstreerd, t.a.v. de opvattingen die ik op mijn blog verkondigde, kan ik alleen maar concluderen dat “Prietpraat” een welgekozen geuzennaam is.

Het gaat dus om het toezicht houden op de macht. Formeel een taak van ieder raadslid, maar liever dan er toezicht op te houden, schurkt men aan er tegen aan, om de lieve vrede te bewaren.

Het raadsbrede akkoord en de daarmee gepaard gaande uitverkoop van ons recreatieoord is daar een voorbeeld van.

Voor wie het toezicht op de macht serieus wil nemen, bestaat er ook een scheldnaam, die ik tot geuzennaam heb verklaard.

Het is de Paljas, die door de rest van de hofhouding, die zich voornamelijk met machtspolitiek bezighoudt, nauwelijks serieus wordt genomen. Maar die (juist omdat hij zich daarmee niet bezig houdt) ruimte heeft om op zoek te gaan naar zaken die er werkelijk toe doen.

Daarom zijn, wat mij betreft, Pieter Omzigt en Renske Leijten Paljassen, die in de wereld van machtspolitici proberen om hun eigen weg zoeken, door burgers te beschermen tegen machtsmisbruik van de overheid.

De vraag is nu, zijn er in Enkhuizen bestaande of aanstaande politici, die zich meer een Paljas dan een machtspoliticus voelen en daar ook openlijk voor uit durven komen.

Zijn die er, dan wil ik ze in staat stellen om zich (via dit blog) een jaar lang als zodanig te profileren.

Door onder eigen naam (minstens 1 keer per maand) standpunten in te nemen en te verdedigen.

Ik heb ruimte voor een drietal toekomstige of bestaande politici/paljassen. De partij waar ze lid van zijn maakt me verder niet uit.

Aanmelden via pimsep@gmail.com en kijk ook even op de pagina (rubriek) “verkiezingen 2022”.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: