Poepie laten ruiken.

Het heeft er alle schijn van dat de gemeente besloten heeft om de zakenpartner, die ze een maand geleden nog de hemel in prees als de verlosser van Enkhuizen, nu tot booswicht probeert te bestempelen.

Of ze daarmee iets zal bereiken is natuurlijk nog maar de vraag. Het optreden van de gemeente doet me denken aan het optreden tegen cafe “de Dubliner”. Daar werd kort voor kerstmis de boel dichtgespijkerd. Omdat er volgens de gemeente er niet voldaan was aan vergunningsvoorwaarden. Met als gevolg omzetverlies.

Volgens de eigenaar van de Dubliner beschikte de gemeente over alle gegevens, volgens de gemeente moest hij de gegevens opnieuw aanleveren. Toen dat was gedaan bleek er niets aan de hand en mocht zijn etablissement weer open.

De (inmiddels) voormalig eigenaar eist een schadevergoeding van de gemeente vanwege verlies aan inkomsten. Volgens mij loopt de zaak nog.

Dit zou zo maar ook de uitkomst kunnen zijn van het daadkrachtige optreden van de gemeente gisteren.

Waar Droomparken zichzelf in de eerste plaats zal zien als een partij, die op voortvarende wijze een lang door de bevolking gekoesterde wens, (een vakantiepark op eigen bodem) probeert te vervullen, schildert de gemeente haar nu af als onbetrouwbare zakenpartner.

Waartegen politiegeweld gebruikt moet worden, een dwangsom opgelegd en een relatief onschuldige zakelijke bezigheid (als de verkoop van recreatiewoningen) tot een illegale activiteit moet worden bestempeld.

Ik weet niet of dit de juiste manier van benaderen is.

Lokale grootheden als het Ankertje, de Dubliner en het visrestaurant van Schilder, kun je misschien met dat soort van krachtpatserij wel onder de duim houden, maar die jongens van Europarcs behoren volgens mij toch tot een andere categorie.

Indien nodig trekt men een blik advocaten open, eist men vergoeding van de geleden schade wegens het verstoren van reguliere verkoopactiviteiten en het doelbewust in diskrediet brengen van de goede naam en reputatie van de onderneming.

En voor dat je het weet betaal je, als gemeente, weer tienduizenden euro’s aan juridische bijstand om je uit de nesten te werken. Waarin je, door heetgebakerd optreden, in bent beland.

Omdat loco burgemeester Luyckx nog even wilde laten zien, dat hij (althans voor dit moment) nog steeds het verste kan plassen.

Ik denk, dat de Enkhuizer bevolking moet worden uitgelegd, dat op basis van deels geheime plannen, het recreatieoord (met algehele instemming van de raad) al geruime tijd (meer dan twee jaar) is overgedragen aan een projectontwikkelaar.

Met de simpele opdracht er iets moois van te maken.

Aan die opdracht kan en zal die ontwikkelaar (inmiddels eigendom van een exploitant van vakantieparken) ongetwijfeld voldoen. Droomparken vraagt stevige prijzen voor de woningen die ze wil verkopen en dat lukt niet, als je rommel aanbiedt.

Verder plaatst Droomparken woningen, die voldoen aan de smaak van degenen die geacht worden ze te kopen.

Daar bezwaar tegen maken lijkt me een verspilling van energie. Dus voor zover ik het kan overzien, krijgt Enkhuizen waar het om gevraagd heeft. Een park, dat aan alle eisen van de tijd voldoet en in de smaak zal vallen bij dat deel van de bevolking dat er gebruik van wil maken. Wat meer valt er te wensen?

Wat mij betreft een betere financiële compensatie voor het verlenen van de concessie, zodat we tenminste de toegang tot het gebied op passend niveau kunnen brengen.

Dat het in het vooruitzicht gestelde strand nog even op zich laat wachten, is niet het gevolg van nalatigheid van Droomparken, maar is het gevolg van bezwaren die tegen de plannen zijn ingebracht.

Ik denk dat CDA raadslid van Galen gelijk heeft als hij de krant laat weten, dat het optreden van de gemeente nog een staartje zal krijgen. Dat denk ik namelijk ook. Alleen niet het staartje dat hem voor ogen staat. Eerder een koekje van eigen deeg.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Poepie laten ruiken.”

 1. Ze hadden gewoon een verbod Pim. Op die manier gaan we de verkeerde kant op in Nederland als iedereen gewoon maar zijn eigen weg gaat. En erger is wanneer mensen dat doen onder het mom; we zijn machtig en rijk en we doen wat wij willen.

  Like

  1. Meet je nu niet met twee maten? Het hoogste orgaan van de gemeente heeft de plannen goedgekeurd, maar jullie met je comité weigeren dat te accepteren en verhinderen daarmee ook (voorlopig) de aanleg van het strand. Zeg dat er dan even bij. Wij zijn het die de aanleg van het strand onmogelijk maken.

   Ik zeg alleen, op deze actie van de gemeente een zal reactie komen en uiteindelijk zullen we weten wie er juist gehandeld heeft.

   Like

 2. Daar ben ik het niet mee eens Pim. Het gaat niet alleen om de vergunning. Geen enkel bedrijf mag ook maar iets organiseren in corona-tijd, terwijl hun (die hun financieel het water aan de lippen staat) en het machtige en rijke EuroParcs zou dat dan wel mogen.

  Like

 3. Daar ben ik het niet mee eens Pim. Het gaat niet alleen om de vergunning. Geen enkel bedrijf (tegenwoordig velen zeer noodlijdend en financieel het water aan de lippen staat) mag ook maar iets organiseren in corona-tijd en het machtige EuroParcs zou dat dan wel mogen.

  Like

  1. Volgens mij werkt een flink deel van het bedrijfsleven nog gewoon door en is het in hoofzaak de horeca en de winkels die door de corona maatregelen worden getroffen. Ik denk alleen, dat deze manier van optreden door de gemeente alleen maar kwaad bloed bij Europarcs zal zetten en ons niet ten goede zal komen.

   De macht waarover ze over beschikken is ze overigens blindelings in handen gegeven door een onbekwaam college en raad en is betrekkelijk. De enige bescherming tegen onbekwaam handelen van een bestuur is de Raad van State en daar maakt jullie comité terecht gebruik van. Maar al dat spierballengedoe van het college (volgens de waan van de dag) zal volgens mij niets opleveren en alleen maar kwaad doen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: