Stap in de goede richting.

Gisteravond nam raadslid Rob van Reijswoud (fractievoorzitter VVD en van beroep topambtenaar) afscheid. Wethouder Luijckx noemde hem (terecht) de geestelijk vader van het raadsbrede akkoord en prees hem om die reden.

Ik zag en zie het raadsbrede akkoord, dat er zorg voor droeg dat de oppositie werd afgeschaft, eerder als een wanproduct waarvoor ik hem niet wil prijzen, maar wel verantwoordelijk voor houden.

Ik heb “politiek” op dit blog wel eens omschreven als een worsteling tussen de democratische en bureaucratische krachten binnen de gemeente.

Onder ideale omstandigheden houden ze elkaar in evenwicht, maar dank zij het raadsbrede akkoord zijn de verhoudingen verstoort geraakt en hebben de bureaucratische krachten (vertegenwoordigd door B&W en haar ambtenaren) de macht over genomen van de democratische krachten (vertegenwoordigd door de raad).

De functie van de raad werd daarmee teruggebracht tot een verlengstuk van de ambtelijke organisatie met als enige taak, dingen goedkeuren die haar door de organisatie werden voorgelegd.

Daarover vragen stellen was toegestaan, verdere bemoeienis werd niet op prijs gesteld. Mijn indruk was, dat Van Reijswoud de raad zag als een kind met een verstandelijke beperking, dat door zijn begripvolle ouders (ofwel de ambtelijke organisatie) met zachte dwang tot het nemen van de juiste beslissing moest worden gebracht.

Voor mijn blog, een poging om na het verdwijnen van de oppositie binnen de raad, oppositie buiten de raad vorm te geven heeft hij nooit een goed woord over gehad. Volkomen nutteloos in zijn ogen.

De perfecte metafoor voor deze gang van zaken is de afwikkeling van het REZ. Van meet af aan stelde het college zich op het standpunt, dat de uitvoering van het proces volledig in handen van haar diende te blijven en dat de rol van de raad zich zou dienen te beperken, tot het goedkeuren van het bestemmingsplan.

Kortom een overdracht van bevoegdheden van de democratische krachten naar de bureaucratische krachten en zie wat het heeft opgeleverd. Het hele gebied is vrijwel om niet overgedragen aan een commerciële partij, die het zal inrichten en (met forse winst) doorverkopen aan particulieren.

Om die verkoop te vergemakkelijken zal hij het gebied zo aantrekkelijk mogelijk maken (o.a. door het aanleggen van een strand) waarvan wij, inwoners van Enkhuizen, ook gebruik van mogen maken, omdat we de aanleg ervan indirect bekostigen.

Na 10 jaar worden de delen van het gebied die onderhoud vergen weer aan ons overgedragen en gaan we ze weer onderhouden. Logisch want als de gemeente ergens sterk in is, dan is wel in het onderhouden van de voorzieningen. Zoals het zwembad aldaar, dat we ook onderhouden.

Ik vind het wel een passend afscheidscadeau aan van Reijswoud, dat een deel van de raad zijn democratische plichten in ere herstelt en gaat proberen uit te vinden, wat onze bureaucratische krachten met de aan hen overgedragen bevoegdheden hebben gedaan.

Door de door bureaucraten geheim verklaarde documenten in te gaan zien.

Wat mij betreft, een eerste stap in de goede richting.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Stap in de goede richting.”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: