In het zadel helpen.

Eerlijk is eerlijk, wethouder Struijlaart staat zijn mannetje als het gaat om het bedenken van misleidende kwalificaties. Zo omschrijft hij op Facebook het recreatieoord als een openbaar toegankelijk gebied. Wat op zichzelf een heel grappige woordcombinatie is.

Zo is mijn voortuin toegankelijk (je kunt er zo binnen lopen), maar daarmee is ze nog geen onderdeel van openbaar gebied. Het zelfde geldt voor het Enkhuizer Strand. Je zult het kunnen betreden en is dus toegankelijk, maar daarmee is het nog geen openbaar gebied geworden.

De eigenaren van een Beach House betalen vanaf € 300.000,- voor hun huis, een kavel kost € 250.000,-. Daarboven komt meubilair en tuininrichting en BTW. Dat laatste moet je sowieso betalen, alleen kun je (als je het pand gaat verhuren) de BTW over de huur verrekenen met de BTW die je betaald hebt bij de aanschaf van het pand.

Dus zo’n Beach huisje zet je al gauw zo’n zeven ton terug. En als Toos en Henk gewapend met een koelbox vlak voor je neus op je strand neerstrijken, dan vraag je de parkbeveiliging om even op te treden.

Hetzelfde geldt voor halbstarken met een ghettoblaster. Laten we wel wezen, je betaalt geen 7 ton om in de herrie van een ander te zitten.

Dus ja, het gebied blijft (net als mijn voortuin) toegankelijk, maar het zal nooit openbaar worden.

Er zal een vereniging van eigenaren komen, die beveiliging zal organiseren en er zullen, waar gewenst, hekken, slagbomen en camera’s komen. Dat is overal zo en dat zal, wat de wethouder ook mag roepen, hier niet anders zijn.

En dan die prachtige openbare voorzieningen waar Struijlaart het over heeft. Hij noemt ze niet bij naam, want hij weet inmiddels niet meer zo goed waar ze uit bestaan. Ik nog wel, want ik zat er bij toen de lijst werd opgesteld.

Niet als zekerheidje, want er was geen budget genoemd. Maar als een lijst van eventuele mogelijkheden. En die lijst van eventuele mogelijkheden (mits er te zijner tijd een een budget voor beschikbaar zal worden gesteld) wordt nu door Struijlaart gepresenteerd als een vaststaande ontwikkeling.

Alles wat nu vaststaat, de aangelegde wegen en de vergunning voor geplande wegen, wijst er op dat aanleg van de geplande landtong (de baai) komt te vervallen. Die landtong is de enig echte uitbreiding van het openbaar gebied.

Gaat die uitbreiding niet door (wat ik verwacht), dan is de openbare ruimte, in vergelijking met de oorspronkelijk situatie alleen maar aanzienlijk geslonken en zijn college en raad alleen maar druk bezig geweest om Droomparken in het zadel te helpen.

Daar zal ongetwijfeld wel iets tegen overstaan, maar niet iets, waar je (als een inwoner van Enkhuizen) van achterover zult vallen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: