Diep gezonken.

Afgelopen maandag was het RADAR die de Wet Openbaarheid van Bestuur onder de aandacht van ons allen bracht. Afgelopen zondag deed ZML (Zondag met Lubach) hetzelfde.

Zowel Radar als Lubach bespraken de technieken die de overheid gebruikt om burgers hun recht op informatie te ontzeggen. Zwart lakken. Doet Enkhuizen ook, als het om bedragen gaat.

Het bestaan van documenten ontkennen. Deed Enkhuizen ook, toen het ging over de tussen de aannemer en gemeente gemaakte afspraken, inzake de betalingen van de kosten voor het verzwaren van het elektranetwerk in de Drommedaris.

Aan dat assortiment van technieken heeft Enkhuizen een bijzondere variant toegevoegd. Namelijk, de documenten zijn er wel, maar ze zijn door het college geheim verklaard en mogen (om die reden) dus niet worden ingezien.

Het opleggen van zo’n geheimhoudingverplichting door het college dient wel volgens de wet te gebeuren, maar daar hebben college en raad van Enkhuizen weer geen boodschap aan.

Die hanteren liever de Janboerenfluitjes methode.

Er zijn twee instanties, die de (door het college) geheim verklaarde documenten mogen inzien. De bestuursrechter en de formele toezichthouder van het college van B&W, de gemeenteraad.

Die laatste instantie heb ik (via haar Presidium) in augustus 2020 gevraagd om het geheim verklaarde document te gaan inzien, om op basis van de inhoud van het document te bepalen of het (lang nadat het van kracht was geworden) nog steeds geheim moest blijven.

Het Presidium heeft (zonder enige opgave van redenen) geweigerd om te willen voldoen aan dit alleszins redelijke verzoek.

In februari 2021 heb ik, door middel van de inspraakprocedure, geprobeerd hetzelfde verzoek voor te leggen aan de voltallige raad. Waarna de raad me, met behulp van een formaliteit het recht op inspraak heeft ontnomen.

Het is duidelijk, het college en de raad zijn het in deze kwestie met elkaar eens en collaberen eensgezind tegen een gezamenlijke vijand, de burger van de stad Enkhuizen, die van zijn democratisch recht op inzage gebruik wil maken.

Als de uitvoerders en toezichthouders gezamenlijk optrekken, om de burgers een rad voor de ogen te kunnen draaien, dan ben je, als democratisch bestuur, wel heel erg diep gezonken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Diep gezonken.”

  1. Zolang Den Haag deze activiteit zelf ook gebruikt en er kennelijk geen politieke partij of politicus in staat is, hier iets in te veranderen, vraag ik mezelf af wat ik heb te zoeken in een stemhokje 17 maart a.s..

    Like

      1. Zou ik zeker gedaan hebben Jur, als er in zijn kielzog niet een reeks would-be bestuurders zouden mee liften. Het probleem is, dat we net als in Enkhuizen, teveel bestuurders en te weinig toezichthouders hebben. Of zo als de Amerikanen zeggen. Only Chiefs and no Indians.

        Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: