Doodzwijgen.

Wat tijdens de uitzending van RADAR gisteravond niet echt duidelijk naar voren kwam is mijn opvatting, dat de gemeente (bij het aanbesteden van de herinrichting van het recreatieoord) miljoenen aan inkomsten is misgelopen.

Ik heb mijn redenen voor die opvatting ruimschoots op dit blog beschreven. Ze zijn door college en raad nooit weersproken. College en raad beperken zich tot het doodzwijgen van iets, dat ze niet in staat zijn te weerleggen.

De juistheid van mijn bewering kan eenvoudig worden bewezen aan de hand van bewijsstukken, ware het niet, dat het college die bewijsstukken “geheim” heeft verklaard.

Die geheimverklaring kan eenvoudig worden opgeheven door de instantie, die in elke gemeente belast is met het toezicht op het doen en laten van het college van B&W. De gemeenteraad.

Het enige wat de raad moet doen is inzage eisen in de documenten (die door het college geheim zijn verklaard) om vervolgens (op basis van de inhoud van de stukken) te beoordelen of die plicht tot geheimhouding in stand moet blijven.

Tot dusver heeft de voltallige raad geweigerd om inzage te vragen en de inhoud te beoordelen. Een reden voor die weigering wordt niet gegeven. Het wordt haar trouwens ook nooit gevraagd. Ook nu niet door RADAR.

En dus blijft de discussie beperkt tot het uitwisselen van algemeenheden tussen deskundigen. Die bevestigen dat er sprake is van een probleem, maar daar geen oplossing voor geven.

Kern van dit probleem is de weigering van de toezichthoudende instantie om de beweringen van het college op hun juistheid te beoordelen. Dat is een politiek en geen juridisch probleem.

Uiteraard is het in het belang van het college om van een politiek probleem een juridisch probleem te maken. Omdat ze geen last heeft van beperkingen in het verkrijgen van juridische bijstand.

Beperkingen waar de doorsnee burger wel mee te maken heeft en die voor hem vaak een onoverkomelijk probleem zijn.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Doodzwijgen.”

 1. Geacht gemeenteraadslid,
  Heeft u de laatste uitzending van het TV-programma Radar gezien? Daarin ging het over WOB-verzoeken. En daar kwam de kwestie rond het REZ ter sprake. Zou u als gemeenteraadslid aan het college van Enkhuizen willen vragen om de stukken die betrekking hebben op de aanbesteding van de herinrichting van het recreatieoord openbaar te maken?
  Als we dat nu eens aan elk gemeenteraadslid persoonlijk vragen en kijken wat de uitkomst is.

  Like

  1. Beste Hagedick, wat je voorstelt heb ik tot tweemaal toe gedaan. Dat wil zeggen niet om de geheimhouding op te heffen, wat jij voorstelt, maar om kennis te nemen van de inhoud van beide documenten en op basis van de inhoud bepalen of ze geheim moeten blijven. Maar zelfs dat heeft de raad tot tweemaal toe geweigerd.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: