Bestormingen.

Wat ik me tijdens de bestorming van het Capitool zat af te vragen was, valt dit nu in dezelfde categorie als Bastille en Winterpaleis en wordt 6 januari straks een nationale feestdag in de VS.

Zoals 14 juli en 7 november dat ook zijn in respectievelijk Frankrijk en Rusland.

Of moeten we eerder denken aan de Bierkellerputsch van Adolf en de zijnen. Dat lukte aanvankelijk ook niet, maar uiteindelijk lukte het hem toch om Duitsland groter dan ooit te maken, al duurde dat maar heel even.

Na het Bastille kwam Robespierre met zijn Schrikbewind en de bestorming van het Winterpaleis bracht eerst Lenin en uiteindelijk Stalin aan de macht.

In alle gevallen viel de opstand van de bevolking volkomen te rechtvaardigen. Alleen brachten ze daarmee leiders aan de macht, die zich net zo onverschillig toonden ten opzichte van de noden van de bevolking als hun voorgangers.

Ik ben dus geen voorstander van bestormingen, omdat je daarmee meestal de verkeerde mensen aan de macht helpt.

Maar als het Capitool het symbool is van de Amerikaanse democratie, dan is het ook het symbool van de corruptie binnen de Amerikaanse democratie, waarin de winnaar gewoonlijk degene is met het meeste geld.

Daarom zoek ik deze verwarrende tijden graag troost bij de te vroeg overleden (2008) stand-up comedian George Carlin.

Vijftien jaar geleden beschreef hij de stand van zaken in Amerika met behulp van de onderstaande monoloog. Hij wond er geen doekjes om en ik heb niet de indruk, dat er sindsdien veel verbeterd is. Zowel in Amerika als in Europa.

Misschien zouden de bewoners van het Capitool zich eens moeten afvragen in hoeverre hun gedrag nog te maken heeft met wat een democratie beoogd. En of ze hun oren niet te veel laten hangen naar de deelbelangen, die de lobbyisten vertegenwoordigen.

Tot slot een waarschuwing. George Carlin schuwt het gebruik van woorden zoals f*ck niet. Wie daar moeite mee heeft kan zijn onderstaande monoloog beter niet bekijken. Ondertiteling (Engels) is beschikbaar

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Bestormingen.”

  1. De houdbaarheid van systemen zijn over datum; politiek hoog en laag (zoals jij beschrijft), media, religie, wetenschap, gezondheidszorg (farmaceutische industrie), scholing, financiele systeem. Tijd voor een reset, en zorgen dat we niet vallen voor de reset van de valse profeten.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: