Revancheren.

In de krant van vandaag leest ik, dat SP en CDA zich hebben uitgesproken tegen de geheimhouding van de krediethoogte voor de bouw van het IKC. (Integraal KindCentrum)

Hoe schijnheilig kun je zijn? De beide partijen bleven muisstil, toen hun werd gevraagd een drie jaar eerder (door het college) opgelegde geheimhouding op te heffen. Geheimhouding voor wat betreft de reden voor onderhandse gunning .

Het project was al drie jaar eerder gegund, alleen de reden waarom het college destijds tot gunning was overgegaan moet, onder instemmend geknik van de raad, nog steeds geheim blijven.

Terwijl zelfs de raad, tot op de dag van vandaag, niet weet wat de precieze redenen voor gunning zijn geweest en geheimhouding allang zijn oorspronkelijke functie heeft verloren.

Maar nu geheimhouding nog wel een functie heeft, het werk is namelijk nog niet aanbesteed en het college wil (terecht) niet, dat aannemers op voorhand weten hoeveel de raad aan krediet beschikbaar heeft gesteld, zijn de draaikonten van Galen (CDA) en Keesman (SP) opeens voor openbaarheid.

[Ik kan me trouwens niet herinneren, dat het NHD hun ooit gevraagd heeft waarom ze toen, net als de overige raadsleden, TEGEN openbaarheid waren, maar dat terzijde.].

De reden voor hun wendbaarheid op het gebied van openbaarheid is overigens vrij duidelijk. Het door mij ingediende verzoek had betrekking op een gunning waarbij de gemeente miljoenen is misgelopen door onbekwaam handelen van het college en onverschillig handelen van de raad.

Maar over dat soort zaken leggen college en raad liever geen verantwoording af en dus heeft de raad tot dusver geweigerd om haar plicht te doen. Een plicht die er uit bestaat te beoordelen, of de 3 jaar geleden door het college opgelegde geheimhouding nog in stand moet blijven, dan wel kon worden opgeheven.

Omdat ik tot de conclusie ben gekomen, dat dit plichtsverzuim een kwestie van onkunde is en niet van onwil, zal ik de raad in januari een voorstel doen om zich op dit punt te revancheren.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: