Geen gebruik maken.

Hoewel vrijwel elke politieke partij een grotere deelname van de burger aan het democratisch proces in zijn verkiezingsprogramma heeft staan, spant (anders dan een oproep om lid te worden van een partij) geen enkele partij zich nog in om aan dat streven inhoud te geven.

Behalve degenen, die beroepsmatig bij het bestuur van de stad zijn betrokken (zoals ambtenaren en leden van politieke partijen) voelt vrijwel niemand zich nog betrokken bij het democratische gehalte van het stadsbestuur.

Kun je eigenlijk nog wel van een democratie spreken, als de lakens worden uitgedeeld door minder dan 2% van de bevolking? Of zijn we, zonder het te beseffen, al afgegleden naar wat je een partij-oligarchie kunt noemen.

Een oligarchie is de naam voor een systeem, waarin een kleine groep mensen (binnenskamers) de macht onder elkaar verdeelt.

Mijn blog “Pim’s Prietpraat” was een poging om de belangstelling voor lokale politiek te vergroten, door de discussie mogelijk te maken over de lokale machthebbers. Die poging mag als “volledig mislukt” worden beschouwd.

Omdat ik die poging niettemin meer dan 10 jaar heb volgehouden, gaat het niet om zo maar een mislukking, maar mag er gerust worden gesproken van een “heroïsche mislukking” ofwel een heroic failure. Een kwalificatie, die je in het Verenigd Koninkrijk nog enig respect zal opleveren, maar die in Enkhuizen geen stuiver waard is.

Nadat ik mijn pogingen een discussie los te maken na 10 jaar had opgegeven, heb ik het afgelopen jaar geprobeerd om aan te tonen, dat de gemeente (door haar manier van aanbesteden) miljoenen is misgelopen bij de verkoop van haar recreatieoord.

Dat is gelukt en daarvoor bestaat sluitend bewijs. Dat zou in een democratische bestuurscultuur aanleiding zijn geweest voor een onderzoek naar de ware toedracht.

In een oligarchische bestuurscultuur worden de rijen echter gesloten en wordt alles wat het bewijs zou kunnen ondersteunen, geheim verklaard. Dat is nog niet formeel gebeurd, maar de verwachting is, dat dit nog voor de aanstaande kerstdagen zal gebeuren.

Hoewel tegen die beslissing formeel verzet mogelijk is, zal ik van die mogelijkheid geen gebruik maken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: