Incompetent weten.

De Engelse voetballer, maar nu tv commentator, Gary Lineker heeft ooit gezegd, “Voetballen is een simpel spel, van 22 mannen die 90 minuten achter een bal aanrennen en door Duitsers wordt gewonnen.

Op een zelfde manier kun je de politiek omschrijven. Als zijnde “een worsteling over de macht tussen de democratische en de bureaucratische krachten binnen het gemeentebestuur, die door de bureaucratische krachten wordt gewonnen.

De representanten van de democratische krachten zitten (althans in theorie) in de gemeenteraad, terwijl de bureaucratische krachten deel uit maken van B&W en de ambtelijke organisatie.

Democratische krachten organiseren zich op basis van gelijkwaardigheid van het individu, terwijl de bureaucratische krachten zich organiseren met behulp van een strikte hiërarchie.

In het NHD van vandaag, maar liefst 2 hele pagina’s over de zorgwekkende ontwikkelingen binnen ons lokaal bestuur.

Op zichzelf een prima idee van de krant om daar wat meer aandacht aan te besteden. Maar helaas stelt ze dat die ontwikkelingen het gevolg zijn van gewijzigde democratische verhoudingen. Zoals te veel politieke stromingen binnen een gemeenteraad.

Feitelijk probeert men daarmee bestuurlijk falen te verklaren vanuit de nieuwe ontwikkelingen binnen de democratische verhoudingen. Volstrekt onjuist. Bestuurlijk falen vindt vrijwel altijd zijn oorsprong in de werkwijze van een ondemocratisch (en hiërarchisch) georganiseerde bureaucratie.

De herinrichting (en verkoop) van het Enkhuizer recreatieoord is georganiseerd met een minimum aan democratische invloed. De raad heeft een proces in gang mogen zetten en ze heeft het mogen afronden, door het goedkeuren van een bestemmingsplan.

Maar geen van de tussenliggende besluiten is onderworpen geweest aan wat je democratische besluitvorming zou mogen noemen.

Het eindresultaat is een product van bureaucratische arrogantie, dat miljoenen minder heeft opgeleverd, dan bij een democratische besluitvorming het geval zou zijn geweest.

De tragiek van de Enkhuizer gemeenteraad is, dat ze haar worsteling met de bureaucratische krachten in Enkhuizen al lang geleden heeft opgegeven en verloren.

En dat haar geloof, dat bureaucratische procedures superieur zijn aan democratische procedures een dwaze dwanggedachte is.

Zoals het opleggen van geheimhouding het ultieme wapen is van iedereen, die zich incompetent weet.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: