Alternatieve waarheden.

Het begrip alternatieve waarheid heeft niet alleen in de USA opgang gemaakt, ook in Enkhuizen steekt het van tijd tot tijd de kop op in de lokale politiek.

Zo kostte de verzwaring van het elektranetwerk in de Drommedaris (op basis van een door de aannemer afgegeven offerte) € 100.000,-. Wie de moeite nam om de offerte te bestuderen kwam echter tot een geheel andere conclusie.

De helft van de vermeldde kosten hadden (volgens de offerte) betrekking op werk dat na inhuizing (oplevering) gedaan zou worden. Het college wist echter, dat deze kosten nooit zouden ontstaan, omdat de werkzaamheden al voor de oplevering waren uitgevoerd.

Van de nog resterende € 50.000,- bestond wederom de helft uit kosten voor de inrichting. Daarover bestond een overeenkomst met de stichting, die de Drom na verbouwing zou exploiteren.

Die overeenkomst hield in, dat de kosten voor de inrichting voor rekening van de stichting zouden zijn.

Als de gemeente die kosten voor haar rekening zou nemen, hetgeen ze kennelijk van plan was, dan kwam dat neer op een extra subsidie voor de stichting. En dat gold ook voor de kosten voor het verzwaren van het elektranetwerk.

Wellicht was er geen andere uitweg mogelijk, dan de stichting € 50.000,- toe te stoppen. Zodat ze een maand of wat later iedereen trots kon laten weten dat ze het boekjaar met € 5000,- batig saldo had afgesloten in plaats van te moeten melden dat ze € 45.000,- verlies had geleden.

Maar er was geen enkele reden om te verzwijgen, dat het college de stichting een extra subsidie wilde toekennen. Of de kosten van werkzaamheden te verviervoudigen, zodat er geld kon worden uitgegeven aan zaken waarover je het verder met niemand wil hebben.

Verder ben ik er vrij zeker van, dat iedere burger die de gemeente om bijstand zou vragen en de noodzaak voor die bijstand zou aantonen met een offerte die het viervoudige was van de werkelijke kosten, door het college (zonder enige aarzeling) bestempeld zou worden als fraudeur.

Ik vind het dan ook 0pmerkelijk dat deze gang van zaken de raad en lokale pers volkomen is ontgaan. Maar dat zal te maken hebben met de manier waarop het college en de raad langs elkaar heen praten.

Min of meer op dezelfde manier waarop beide heren (hieronder in het filmpje) langs elkaar heen praten.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: