Machtsgebruik.

Politiek is het instrument waarmee we de samenleving besturen en onderlinge verschillen op vreedzame wijze kunnen oplossen. Maar het overgrote deel van de bevolking lijkt politiek liever te vergelijken met het weer.

Het overkomt je, je mag er over mopperen op verjaardagen en in de kroeg, maar je moet je er verder niet mee bemoeien of druk over maken, want je kunt er toch niets aan veranderen.

In de politiek gaat ook over het uitoefenen macht. In Nederland staat tegenover elk systeem om macht uit te oefenen, een systeem om de macht te controleren en in toom te houden.

Niet zonder reden. Macht corrumpeert. Overal waar macht gebruikt wordt ligt (bij geen controle) machtsmisbruik op de loer. Van de gymcoach die zijn pupillen terroriseert, tot de globale onderneming die het milieu verwoest, om meer geld te kunnen verdienen.

Het ontbreekt ons zelden aan wet en regelgeving. Meestal gaat het om een gebrek aan wil om het machtsgebruik te controleren.

In onze democratie berust de macht bij het volk.

Indirect, omdat het volk haar macht heeft overgedragen aan afgevaardigden. Persoonlijk vindt ik dat een prima systeem. Zolang het overgrote deel van de bevolking nog steeds denkt, dat politieke macht vergelijkbaar is met de weersverwachting, zie ik geen voordeel in directe democratie.

Doordat het volk zijn macht heeft overgedragen is er een nieuwe groep machthebbers ontstaan. De afgevaardigden van het volk. Voor hen geldt, wat er voor alle andere machthebbers ook geldt, dat er op moet worden toegezien dat zij geen misbruik maken van hun macht.

Dat toezicht heeft de vorm van verkiezingen. Waarbij het volk zijn macht tot uitdrukking kan brengen door het kiezen van andere afgevaardigden. De vraag is alleen of dat voldoende is.

Op landelijk niveau wel, omdat de landelijke pers haar taak als medetoezichthouder op redelijke wijze vervult.

Op lokaal niveau is deze vorm van toezicht vrijwel geheel afwezig. Men beperkt zich tot het doen van verslag. Ofwel, het verspreiden van de opvattingen van lokale machthebbers. Met (zo nu en dan) een verslag over een afwijkende mening.

De afgelopen 10 jaar heb ik geprobeerd om dit lokale tekort aan toezicht aan te vullen met persoonlijke beschouwingen over gebruik van macht. Dat is me door de andere toezichthouders, de raadsleden en de lokale pers niet echt in dank afgenomen. Klaarblijkelijk zien beiden het als aantasting van hun alleenrecht.

Inmiddels ben ik het strijden moe geworden. Wat me nu nog rest is, zo lang als dit nog mogelijk is, me verzetten tegen een een specifieke vorm van machtsmisbruik.

Het geheim proberen te houden van gemaakte fouten in de uitvoering. Ook daarbij ondervind ik tot nu toe weinig steun van de andere toezichthouders. De gemeenteraad en de lokale pers.

De reden hiervoor heb ik in het verleden al aangegeven.

De “uitvoering” is het werk van bureaucraten. In Enkhuizen hebben de democratische krachten plaatsgemaakt voor de bureaucratische krachten.

Het verschil tussen beide is, dat een bureaucratische (en tevens hiërarchisch) systeem geen toezicht door “ondergeschikten” zal tolereren, terwijl een democratische systeem er op is gebaseerd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Machtsgebruik.”

 1. Pim ik vindt dat je gelijk hebt, ik ben het ook eens met de uil , je bent meestal goed bezig en we hopen dat je het blijft doen . Er is toch iemand die wakker moet blijven terwijl de gemeente slaapt.

  Like

 2. Ik snap dat je moe bent. Door je eenzame strijd en afwijzing van de bestaande politieke orde. Toch heb jij met je stukjes veel meer invloed als je denkt. Je hebt in begrijpelijke taal mensen bewust gemaakt van ingewikkelde politieke machtsstructuren. Dit kunnen niet veel mensen Pim. Uitzoeken, logisch denken, risico inschatten en niet opgeven. Jij doet het! Heb je daarmee altijd gelijk? Dat geloof ik ook niet, soms maakte je details wat te groot, soms klopte je analyse niet omdat je geen toegang had. Dat kan ook niet anders maar steeds zat je bij de kern en liet je zien hoe moeilijk het is om samen een samenleving vorm te geven en hoe makkelijk het ontspoort. Toch beteken je meer voor Enkhuizen dan de gangbare politiek en de pers. Kortom ik ben je dankbaar en hoop dat je doorgaat.

  Like

  1. Dank voor de vriendelijke woorden. Het is overigens nooit mijn bedoeling geweest om altijd gelijk te hebben, maar om onderwerpen aan te dragen waar je op verschillende manieren tegenaan kunt kijken. Als je wil dat kiezers participeren, dan zal je toch iets moeten “aanreiken” als uitgangspunt voor deelname. Ik denk dat toen Bokhove nog aan de discussie deelnam het voor meer mensen aantrekkelijker moet zijn geweest, omdat er toen sprake was van twee verschillende meningen waaruit je kon kiezen. Daarna is het veel meer een monoloog geworden. Wat doorgaan betreft, ik weet het niet. Ik heb zeker geen zin meer om al die ambtelijke stukken te lezen. Aan de andere kant vind ik het leuk om mijn gedachten onder woorden te brengen. Ik zie wel wat ik uiteindelijk doe.

   Like

 3. Oh jeetje; “omdat de landelijke pers haar taak als medetoezichthouder op redelijke wijze vervult”. Mijn observatie is dat deze pers op dit moment op het dieptepunt zit van het correct en volledig inlichten van de lezers/kijkers. Lees eens: De Andere krant, editie Media, of andere edities. Spoedig ook te downloaden:

  https://www.deanderekrant.nl/edities/9

  Like

 4. Het is zo het is Chris. Met 300 volgers op 19.000 inwoners zijn we machtsblok van betekenis.
  En de overige 18.700 zijn niet geïnteresseerd en vernemen uit de overige media wat er (niet) gebeurd op bestuurlijk niveau.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: