Uitholling van de democratie.

Het NHD kopte gisteren dat de Enkhuizer raadsfracties vinden, dat “de democratie wordt uitgehold” door de VVD en PvdA.

Zooo, en waaruit bestaat die “uitholling” dan wel niet?

Uit het feit, dat het college de uitvoering van een wet (met behulp van pseudo argumenten) probeert te frustreren misschien?

Heeft de meerderheid van de raad zich tegen deze uitholling van “onze” democratische rechten verzet? Weigeren PvdA en VVD misschien om zich bij dat verzet aan te sluiten?

Nou nee, de uitholling van ons recht op openbaar bestuur vinden alle fracties niet de moeite van het overwegen waard. Wat ze wel onder “uitholling” van de democratie verstaan is, dat PvdA en VVD weigeren te vergaderen op de manier die de meerderheid wil.

Notabene de vergadering waarin de broodnodige bezuinigingen moeten worden goedgekeurd.

Ze weigeren zogenaamd om gezondheidsredenen, maar dat geloofd natuurlijk niemand. Al geruime tijd “broeit” er iets in het Kremlin aan de Breedstraat.

SP, CDA en de drie lokale partijen treden de laatste tijd opvallend vaak samen op. De zetelrovers van Nieuw Enkhuizen hebben zich losgemaakt van hun partij, zodat ze kunnen fuseren met de andere voormalige leden van Nieuw Enkhuizen.

We zijn nog maar een jaar voor de verkiezingen, tijd voor een heel nieuw begin, waarbij de mislukkingen uit het verleden kunnen worden toegeschreven aan de anderen.

Een frisse nieuwe start, waarbij de in het verleden gemaakte fouten niet langer ter sprake hoeven worden gebracht, omdat de “schuldigen” inmiddels de laan zijn uitgestuurd en geen deel meer uitmaken van het dagelijks bestuur. Zo gaat dat altijd in Enkhuizen, dus waarom zou het deze keer anders gaan.

Maar eerst moet er een voorwendsel worden gevonden om de samenwerking te kunnen beëindigen. “Uitholling van de democratie” door het bewust niet willen bijwonen van een vergadering lijkt me daarvoor een prima argument.

Of een en ander aanstaande dinsdag al zijn beslag krijgt weet ik niet, maar dat het raadsbrede akkoord zijn langste tijd heeft gehad is vrijwel zeker.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: