Concessie

Een concessie is een vergunning van de overheid. In dit geval de vergunning om het recreatieoord te mogen herinrichten. Aan het verlenen van die concessie waren een aantal voorwaarden verbonden.

Een van de belangrijkste was, dat de herinrichting de gemeente geen geld zou mogen kosten. Met dat als uitgangspunt, blijft er weinig anders over dan jezelf te beperken tot een soort van ruilhandel. Wat de gemeente daarbij aan waarde kon inbrengen was grond met bijbehorende bouwvergunning.

Wat de gemeente daarvoor in ruil terugvroeg was de aanleg van een strand, wat er op neerkomt, dat de kosten van de aanleg van een strand min of meer gelijk moet zij aan de waarde van de grond.

De concessie werd uiteindelijk verleend aan Orez bv, dat geen enkele ervaring had in het aanleggen van stranden. In feite diende ze alle kennis op dat gebied in te huren.

Het is tot op de dag van vandaag volstrekt onduidelijk, waarom de gemeente zich voor het uitvoeren van die werkzaamheden (het aanleggen van een strand) met handen en voeten uitleverde aan een bedrijf (rechtspersoon) zonder enige ervaring op dat gebied.

Zonder te weten wat grond met bouwvergunning zou kunnen opleveren, ruilde men die voor werkzaamheden, waarvan men de kosten niet kende. Althans die indruk probeert men te wekken.

De concessie is aan Orez gegund, omdat die een exploitatieopzet had overlegd die marktconform was. De opzet zelf, noch de taxatie (waarvan wordt beweerd dat die de marktconformiteit bevestigt) mogen worden ingezien en zijn geheim verklaard.

Bovendien staat inmiddels vast dat de oorspronkelijk opzet, op basis waarvan de gunning werd verstrekt, niet zal worden uitgevoerd, maar een aanzienlijke goedkopere versie.

De concessie was gratis, vooropgesteld dat Orez voor de grond € 335.000,- zou betalen (circa 17 ha = € 2,- m2). Voor hetzelfde geld kun je zeggen, dat de grond gratis was, maar dat er voor de concessie € 335.000,- neergeteld moest worden.

Inmiddels is de concessie minder waard geworden. Van de 200 vakantievilla’s zijn er op aandringen van de Provincie 40 geschrapt, wat mogelijk van invloed is op prijs van de concessie.

Voor het oorspronkelijk concessiebedrag (€ 335.000,-) moet de toegang tot het concessiegebied verbeterd worden.

Dat wil zeggen de T kruising Noorderweg/Dreef moet worden aangepast en de Noorderweg vanaf de T kruising tot de Immerhornweg moet worden verbreed met een fietspad.

In theorie zouden de kosten daarvoor gedragen moeten worden door het bedrag dat de afgifte van de concessie opleverde. Als dat niet kan, wat waarschijnlijk is, dan kun je niet langer spreken over een budget neutrale herinrichting van het recreatieoord.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: