Zinkend schip?

Altijd leuk om terug te gaan in de tijd en te beluisteren hoe de raadsleden op 29 oktober 2019 de presentatie van bestemmingsplan 2.0 beoordeelden. Klik op deze link en ga naar het agendapunt.

BP 1.0 waar ongeveer 2 jaar aan was gewerkt was vrijwel direct na presentatie in de prullenbak beland. Niemand die nog een woord vuil maakte aan de verspilling van tijd en geld. “De koning is dood, lang leve de koning.” was het motto.

De tevredenheid over BP 2.0 overheerst. Aan de 73 bezwaren was tegemoet gekomen. Men complimenteert bestuurders en ambtenaren (alsof die de plannen maken) en daarmee indirect zichzelf.

De gewone burgers hadden zich laten misleiden door valse profeten, was het oordeel. Alleen de raad had helder zicht op de voordelen die voor het grijpen lagen, vandaar ook (op aangeven van het College) het unanieme besluit.

Van Reijswoud kon de verleiding niet weerstaan om zichzelf belachelijk te maken door op neerbuigende toon de wensen van het ZZM te kenschetsen. Vrijwel direct nadat de gemeenteraad BP 2.0 met eenstemmig gejuich had goedgekeurd, volgde de domper.

In de vorm van een reactieve aanwijzing van de provincie en een drietal procedures bij de Raad van State. Opnieuw was de stemming onder de direct betrokkenen volkomen verkeerd ingeschat.

Een laatste oprisping volgde. Opgejut door het college gaf men opdracht om de provincie in rechte aan te spreken. Maar kort daarna nam Droomparken de leiding in handen en was het gezonde verstand aan zet.

Aan de wensen van de provincie en het ZZM werd tegemoet gekomen.

Dat ligt wat moeilijker voor wat betreft de IJsselmeervereniging en het Comité. Die willen bijvoorbeeld, dat de baai niet wordt aangelegd, wat Droomparken worst zal wezen, want dat levert alleen maar een besparing in de aanlegkosten op.

Maar er ligt wel een belofte hem te zullen aanleggen, tenzij hogere machten (zoals de RvS) dat onmogelijk maken. In dat geval komt er alleen een 30 meter breed strand langs de bestaande oever.

Ik ben bang, dat de raad zich zal moeten neerleggen bij het feit dat ze het REZ twee jaar geleden heeft verkocht en dat de nieuwe eigenaar (Droomparken) al vanaf dat moment bepaalt hoe hij zijn eigendom zal inrichten.

Ten teken van die nieuwe gezagsverhoudingen hebben VVD en PvdA al geen deel meer genomen aan de discussie over BP 3.0. Terwijl men bij SP en D66 het woordvoerderschap in dit dossier heeft over gedaan aan gewone raadsleden die (voor wat betreft dit dossier) van toeten noch blazen weten.

Als ervaren politici hun handen aftrekken van een dossier, dan kun je er beter van uitgaan, dat er geen eer meer valt te behalen aan het dossier en het schip zinkende is.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: