Plannen

Hierboven naast elkaar het tussen Orez en de gemeente overeengekomen plan en (rechts) het tussen Droomparken en de gemeente overeengekomen plan.

Je hoeft geen waterbouwkundig ingenieur te zijn om te durven concluderen, dat plan 1 met landtongen, beschoeiingen, vaargeulen en conventionele bouw veel duurder is om uit te voeren dan plan 2. Met een veel eenvoudiger landinrichting en prefab woningen, zoals die overal elders ook door Droomparken worden gerealiseerd.

Hoeveel goedkoper pan 2 is t.o.v plan 1 laat zich moeilijk inschatten. Ik ga er van uit dat we het hebben over een besparing die miljoenen zal opleveren. Die besparing kan op drie manieren in de oorspronkelijke exploitatieopzet worden verwerkt.

  1. Verhoging van de bieding (hogere grondprijs)
  2. Verhoging van de winst voor Droomparken.
  3. Combinatie van beide

Uit niets blijkt dat 1 of 3 heeft plaatsgevonden en de gemeente op enigerlei wijze heeft geprofiteerd van de lagere kosten van uitvoering, zodat de besparingen in zijn geheel ten goede moet zijn gekomen aan Droomparken.

De oorspronkelijke exploitatieopzet (die het college weigert ter inzage te geven) was volgens het college marktconform. Dat wil zeggen, dat de verkoopprijs van het plan niet veel hoger kan zijn geweest dan de met behulp van dat plan te realiseren winst.

Dat wordt pas anders als men er vrijwel zeker van kan zijn dat het plan dat men heeft gekocht, kan worden vervangen door een ander plan, dat qua uitvoering aanzienlijk goedkoper is.

Dat is wat er volgens mij is gebeurd. Tuin cs verkochten Droomparken een plan met de garantie dat het niet zou hoeven worden uitgevoerd, maar kon worden vervangen door een plan dat veel goedkoper zou zijn voor wat betreft de uitvoering.

Raadsel blijft natuurlijk wel, dat B&W al die tijd over het hoofd zag, dat het plan, waar ze 2 jaar lang met Tuin cs aan hadden gewerkt, feitelijk geen enkele kans van slagen zou hebben, gezien de door het ZZM naar voren gebrachte bezwaren.

En dat het college evenmin doorhad, dat het herziene plan voor Droomparken een aanzienlijke besparing van kosten zou opleveren en dat die besparing alleen maar ten goede komt aan Droomparken.

Het plan dat nu gerealiseerd gaat worden is een gemiddeld vakantiepark zoals Droomparken dat overal in den lande realiseert, met voor elke doelgroep zijn eigen type huisje. Verder niks mis mee, maar ook niet iets bijzonders om over op te scheppen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: