Exploitatieopzet

Ik krijg de indruk dat nogal wat mensen niet begrijpen wat een exploitatieopzet is en wat Orez is.

Orez is een ontwikkelingsbedrijf. Ze koopt grond van de gemeente, maakt die bouwrijp en verkoopt die grond weer aan particuliere investeerders. Ofwel de toekomstige bezitters van tweede huizen.

Droomparken is niet de eigenaar van Orez. Droomparken is de exploitant van parken. Wat Droomparken en Orez met elkaar gemeen hebben is dat ze na een hele reeks tussenliggende B.V.’s eigendom waren van ene mijnheer A.Vos uit Apeldoorn en dat ze dezelfde directeur hebben, mijnheer Bruil.

De exploitatieopzet van Orez voor het villapark kan op de achterkant van een sigarendoos. Ze bevat vier elementen, namelijk.

 • Aankoopprijs grond € 260.000,-
 • Kosten bouwrijp maken ????
 • Verkoop grond aan particulieren. € 20.000.000,-
 • Redelijke rendement ????

De gemeente heeft haar verkoopprijs van de grond altijd geheim willen houden, maar die is (dank zij het kadaster) toch bekend geworden. De verkoopprijs van de grond (plan vesting) aan particulieren kan geschat worden op minimaal € 100.000,- per kavel.

Blijft over de kosten van bouwrijp maken en de wat de gemeente ziet als een redelijk rendement. Laten we aannemen dat een rendement van 10% van de uiteindelijke verkoopwaarde door de gemeente redelijk wordt bevonden. Dat is dan € 2.000.000,-.

Dan blijft er voor de kosten van het bouwrijp maken over € 18.000.000,- minus € 260.000,- = 17.740.000,-.

Goed, € 17.740.000,- aan kosten is misschien best wel een redelijk bedrag voor plan Vesting. Per slot van rekening moeten er vaargeulen worden uitgegraven, en landtongen worden geconstrueerd met hardhouten beschoeiingen etc. etc. Maar het punt is, dat iedereen wist (of had moeten weten) dat het plan nooit zou worden uitgevoerd. Omdat het ZZM daartegen, zwaarwegende bezwaren zou inbrengen.

Het plan Vesting is nooit meer geweest dan dagdromerij. De insiders wisten dat, alleen de goedgelovigen, waaronder de voltallige gemeenteraad, hadden het niet door.

Zodat er uiteindelijk, in plaats van het dure plan “Vesting”, een eenvoudiger en goedkoper (dank zij aanzienlijk lagere kosten voor bouwrijp maken) plan zou worden uitgevoerd. Stel dat de kosten voor het bouwrijp maken van het andere plan € 8.000.000,- lager zijn, dan heeft dat tot gevolg, dat het rendement van € 2.000.000,- stijgt naar 10 miljoen euro.

Anders gezegd, niet langer een rendement van 10%, maar van 100%.

Dat de voltallige raad te beroerd is om dit soort zaken na te rekenen, lijkt me een publiek geheim. Ik doe het wel en wil vervolgens weten op basis van welke berekening het REZ verkocht is aan Orez en op basis van welke berekening die verkoop marktconform is verklaard.

Dat de gemeente die berekeningen niet openbaar wil maken snap ik, omdat een kind kan zien, dat de verkoop van het REZ niet marktconform is geweest, maar op basis van onjuiste aannames.

De vraag is nu nog alleen, gaat de raad me helpen die cijfers openbaar te maken of geeft ze rugdekking aan het college. Van één raadsfractie heb ik inmiddels het antwoord, de resterende acht moeten kennelijk nog nadenken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Exploitatieopzet”

 1. Pim, het blijft boeiend wanneer een raad en college zich in stilzwijgen vast bijten.
  Vaak is het stilzwijgen en geheimhouding van een overeenkomst een niet geheel positieve ontwikkeling van die overeenkomst voor een van de beide partijen.
  Het lijkt erop dat de gemeente de onderliggende partij is en dat de gemeenteraad collectief vindt dat de inwoners van Enkhuizen op den duur wel in staat zullen zijn het verlies te accepteren. Want het staat wel vast dat er maar een partij is die nu al mag vaststellen dat er niet geheel juist gehandeld is en dan is geheimhouding uitspreken een rustgevende factor. En bij dit alles heeft het college het voordeel dat er geen oppositie is en zal het college zich gesterkt voelen in haar beleid. Droomparken moet afwachten of er genoeg animo is voor de 160 woningen en door die verkoop genoeg geld binnenkomt anders zal er ongetwijfeld in geheimhouding zijn afgesproken dat de gemeente het recreatieoord weer mag terugkopen

  Like

  1. Jaap,
   De raad staat voor de keuze geheimhouding te motiveren, dan wel op te heffen. Als ze er voor kiest de geheimhouding te handhaven, dan stap ik met de daarvoor gegeven motivering naar de rechter.
   Met de vraag om te beoordelen of die motivering voldoende is om mijn recht op openbaarheid van bestuur te beknotten.

   Wat de woningen betreft, het gaat om 65 woningen op de camping en 160 in de villawijk. Als gevolg van Corona zal het animo om in het buitenland op vakantie te gaan wat minder worden en de behoefte om in Nederland op vakantie gaan alleen wat groter. Ik zie ze die woningen dus wel kwijt raken.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: