Laat maar waaien.

In de rubriek “legpuzzle” breng ik zaken bijeen die ik niet begreep toen ze plaats vonden en die ik nu nog steeds niet begrijp.

Zo was er nooit geld om het recreatieoord te onderhouden, maar er was 10 jaar geleden wel meer dan een half miljoen beschikbaar uit de grondexploitatie om een nog 10 jaar lopende erfpachtovereenkomst met de Uilenbanen af te kopen.

Kosten € 92,- per m2, waarna de grond opnieuw in erfpacht werd uitgegeven voor minder dan er voor was betaald.

Zo kon er 00k 2 ton uit de grondexploitatie gehaald worden om de ambtelijke kosten voor een competitieve dialoog te bekostigen, terwijl er voor ambtelijke ondersteuning aan Orez maar liefst € 383.000,- gedeclareerd werd bij Orez.

Die dat bedrag ongetwijfeld in mindering gebracht zal hebben op het bedrag dat ze bereid was om voor de grond te betalen.

Op mij maakt deze gang van zaken de indruk, dat de grondexploitatie van het REZ een soort grabbelton was, die gebruikt kon worden om tekorten (die elders binnen de organisatie waren ontstaan) op te vangen.

Maar het meest verontrustende van alles vind ik nog, dat het college pakweg 17 ha grond verkoopt, zonder dat ze de raad in staat stelt haar bezwaren over die verkoop kenbaar te maken.

Krachtens de gemeentewet heeft ze die verplichting, maar ze komt hem niet na en de gemeenteraad (ook niet de beroerdste) kijkt er blijmoedig over heen.

Van die “laat maar waaien” mentaliteit van de gemeenteraad is de Enkhuizer bestuurscultuur inmiddels doordrenkt.

Men lapt het budgetrecht aan zijn laars, men verstrekt misleidende informatie met behulp van vervalste offertes, met lapt de wet (openbaarheid bestuur) aan zijn laars, men negeert de gemeentewet (m.b.t. de verkoop van grond), het maakt allemaal niet uit, want het mag van de gemeenteraad.

Plichtsverzuim van de gemeenteraad faciliteert plichtsverzuim door het college en plichtsverzuim van het college resulteert in hogere kosten voor de burgers.

We zien het bij de hoge huisvuilkosten, we zien het met de Enkhuizer bijdrage aan het SED en we zien het als we de opbrengst van de verkoop van ons recreatieoord in ogenschouw nemen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: