Meer geheimen.

Wat kennelijk ook geheim moest blijven, was de samenstelling van de commissie die de kwaliteit van het herindelingsplan moest goedkeuren.

Normaal gesproken zou de raad die keuze gemaakt hebben, maar burgemeester Baas stond er op, dat een speciaal daarvoor (door B & W) in het leven geroepen commissie van deskundigen zich met die taak zou belasten.

Waar en wanneer de commissie was ingesteld werd, net als haar samenstelling, nooit bekendgemaakt. De burgemeester heeft de raad echter wel laten weten, dat ze advies had uitgebracht en dat haar keuze was gevallen op het plan type “vesting”.

De SP zal later net doen alsof het een keuze van de raad was, maar dat is nooit het geval geweest.

Plan vesting, laatste verbeterde versie.

Toen het verbeterde plan “vesting” werd gepresenteerd, werd het onmiddellijk neergesabeld door het ZZM en belandde het vrijwel meteen in de prullenbak. Doodzonde, want er was bijna twee jaar in het geheim aan gewerkt en alleen al aan ambtelijke ondersteuning had het € 383.000,- gekost.

Die ambtelijke inspanningen hadden tot dan toe een mislukte competitieve dialoog, een mislukte openbare aanbesteding en een mislukte planuitwerking opgeleverd. Voorwaar een veelzeggende prestatie.

Aangezien ik graag wilde weten welke, door B&W aangewezen deskundigen, compleet over het hoofd hadden gezien, dat het plan “vesting” (ook in zijn oorspronkelijke versie) ver buiten de door de raad vastgestelde kaders viel (en dus alleen al om die reden geen enkele kans van slagen zou hebben gehad), deed ik een WOB verzoek naar de samenstelling van die adviescommissie.

Het antwoord was, dat mij die samenstelling uit privacy overwegingen van de betrokkenen niet kon worden medegedeeld.

Toen ik op dit blog mijn twijfel uitspraak over het bestaan van de commissie, omdat er geen enkel tastbaar bewijs was dat ze ooit had bestaan, reageerde voormalig raadslid Jur Visser met de mededeling dat de commissie bestond, maar ook hij haar samenstelling niet kende.

Dit deed me denken aan het bestaan van de tandenfee, waar vrijwel ieder kind mee te maken heeft gehad en die dus wel moet bestaan, maar die niemand ooit heeft gezien.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Meer geheimen.”

 1. Namens de gemeente hadden zitting in de betreffende commissie de Projectleider en de betrokken ambtenaar RO.
  De namen van de externe leden weet ik niet meer.

  Like

  1. Prima Jur, maar ik neem aan dat de externe leden een aanstellingsbrief hebben gekregen en zolang die niet wordt getoond, houd ik er rekening mee dat ze nooit zijn benoemd en zou jij hetzelfde moeten doen.

   Like

 2. Pim / Chris, ik kan je verzekeren dat de tandenfee bestaat. Alleen is er een belofte van geheimhouding gedaan en kan ik je geen details geven.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: