Mijn moeder was een ware legpuzzel fanaat. Je kon haar geen groter plezier doen dan met een zak puzzelstukjes. Zonder het bijbehorende plaatje. Zodat ze niet wist wat het onderwerp van de puzzel was en eerst stapeltjes moest maken van stukje waarvan ze het vermoeden had dat ze bij elkaar hoorden.
Ik zie de beschouwingen op mijn blog ook als stukjes van een legpuzzel die ik ooit eens ga leggen. Ik schrijf over dingen die vrager bij me oproepen, maar waarvan me nog niet helemaal duidelijk is wat ze bijdragen aan het grote geheel.
Neem nou de exploitatieopzet, die namens Orez bv werd ingeleverd en die de gemeente deed besluiten om met Orez in zee te gaan. Weliswaar met enig voorbehoud, dat dan weer wel, maar toch.
Het voorbehoud bestond er uit, dat langs andere weg moest worden vastgesteld of de ramingen van Orez wel door de beugel konden.
Een exploitatieopzet is een woord voor een verzameling van geraamde kosten en baten. Zodanig gegroepeerd, dat daaruit een winstverwachting kan worden afgeleid.
Zonder dat we de cijfers van de exploitatieopzet weten kunnen we toch twee dingen concluderen.
- Er zijn exploitatie concessie’s waarvoor je moet betalen wil je ze toegewezen krijgen. De concessie om het recreatieoord te mogen exploiteren was gratis.
- De verkoopwaarde van de over te dragen grond dient zich te beperken tot 2 euro per m2, wil men tenminste tot een rendabele exploitatie van het gebied kunnen komen.
Meer dan dat mogen we niet weten. Want een verzoek om inzage te krijgen in de exploitatieopzet is geweigerd.
Met als motivatie, de door P.Tuin in de exploitatieopzet verstrekte gegevens hebben betrekking op bedrijfsgevoelige gegevens. Deze gegevens zijn zodanig met de bedrijfsbelangen van de derde belanghebbende verweven, dat zij een vertrouwelijk karakter genieten en ook op basis van vertrouwen zijn verstrekt.
Bij onze afweging hebben wij een groter gewicht toegekend aan de bedrijfsbelangen van de derde belanghebbende dan aan het algemeen belang dat gediend is met openbaarmaking.
Hier past maar een reactie, stierenmest.
Dat bij een openbare aanbesteding de ingediende ramingen vertrouwelijk zijn tot het besluit van gunning is genomen is een normale gang van zaken. Dat die vertrouwelijkheid gerespecteerd blijft voor hen die hebben meegedaan, maar niet hebben gewonnen, valt ook nog te verdedigen.
Maar de gedachte, dat degene die de aanbesteding heeft gewonnen kan eisen, dat de ramingen waarmee hij heeft gewonnen tot in lengte van dagen geheim zou moeten blijven, is volkomen absurd.
Hier ging het niet over een openbare aanbesteding, maar om een onderhandse gunning en dan heb je helemaal geen recht op een beroep op vertrouwelijkheid.
Maar goed, de gemeente ziet dat kennelijk anders en weigert inzage te geven in het document, dat haar deed besluiten om de concessie voor de exploitatie van het recreatieoord gratis aan Orez te verlenen en haar de benodigde grond te verkopen voor minder dan € 2,- per m2.
Het is het zoveelste stukje in de legpuzzel, die ik ooit nog eens hoop te kunnen leggen.
Inspiratie: https://youtu.be/-WQu9JrvWxA
LikeLike
Pim,wanneer de puzzeleigenschappen van je moeder in jouw genen zitten dan lukt het jou tenzij de aanbieder van de puzzelstukken vals mag spelen en alle organen die wettelijk moeten toezien dat de aanbieder van de puzzelstukken niet vals mag spelen gedogen dat de valsspeler het belang van 1 persoon dhr. P. Tuin belangrijker vindt dan de gemeenschap waarvoor de valsspeler gekozen is om niet vals te spelen. Dus is nu het wachten op de vaststelling of alle wettelijke organen jou in staat zullen stellen de puzzelstukken op de juiste plek te leggen.
LikeLike
Jaap, ik heb de legpuzzel als beeldspraak genomen omdat je aan de hand van individuele stukjes moeilijk ver strekkende conclusies kunt trekken. Behalve dat ze aansluiten bij soortgelijk stukjes, die als je ze maar op de juiste manier met elkaar verbind
plotseling een helder beeld geven van de werkelijke gang van zaken in plaats van de door de bevoegde instanties voorgewende gang van zaken.
LikeLike