Goed, de uiteindelijk opstelruimte voor campers en passanten met caravans is wat groter uitgevallen dan was voorzien en daardoor vervallen waarschijnlijk een aantal geplande voorzieningen. Zoals een klimduin, speeltoestellen en jeu de boules banen.
Eigenlijk zijn dat soort van voorzieningen zaken die gewoon thuishoren op een normale camping. Het feit dat Droomparken ze realiseert buiten de camping en niet daarbinnen, heeft voor Droomparken een aantal voordelen.
De investering in de voorzieningen blijft weliswaar hetzelfde, maar na 10 jaar kun je het onderhoud van die voorzieningen overdragen aan de gemeente. Zo heb ik tenminste begrepen.
Droomparken investeert in voorzieningen waar de Enkhuizer bevolking ook gebruik van mag maken en als dank voor die gebruiksmogelijkheid heeft de gemeente belooft om (na tien jaar) die voorzieningen te zullen onderhouden.
Helaas, als er iets is waar de gemeente geen kaas van heeft gegeten, dan is het onderhoud van voorzieningen in de openbare ruimte. De voormalige camping was daar het treffende bewijs van.
Het zal er dus wel op neerkomen, dat de gemeente (na 10 jaar) Droomparken zal smeken om (tegen betaling van de kosten) het onderhoud te blijven uitvoeren.
Ik kan niet anders zeggen dan Petje af voor Droomparken.
Je plempt je camping (of je park) vol met wooneenheden die geld opleveren. Om voor je gasten het verblijf wat aantrekkelijker te maken doe je eenmalig een investering in de openbare ruimte.
Waarna je met de gemeente overeenkomt, dat die op de lange termijn de kosten van het onderhoud van die openbare ruimte voor haar rekening zal nemen.
Nogmaals, petje af.
Het zal ,je niet verbazen, dat ik bij mijn bezoek aan de open dag van de verkoop, mensen heb gesproken die blij zijn met het gebodene en er alle vertrouwen in hebben, dat de Enkhuizers straks ook blij zullen zijn met de nieuwe situatie; inclusief baai.
LikeLike
Zoals een meerderheid van de Enkhuizers meer onder de indruk is van het vaartochtje naar het museum, dan hetgeen er in het museum te zien is.
LikeLike
Ja en als Droomparken schuif je al het risico meteen af op particulieren. Die over 10 jaar zitten met een container woning die waarschijnlijk aan seizoenarbeiders wordt verhuurt. (In Wijdenes hebben ze nog een expliciete garantie weten te krijgen dat het niet zo wordt https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200719_22040012/vakantiepark-roompot-in-wijdenes-gaat-in-april-2021-open-belofte-geen-arbeidsmigranten)
Je had trouwens laatst op Twitter wel gelijk: op zo’n veredelde container KUN je niet eens een hypotheek krijgen. Alleen op stenen huizen.
LikeLike
Dat laatste kan ik niet geloven. Er moeten ongetwijfeld partijen zijn die bereid zijn om dat soort van objecten te financieren. Zal een paar centen kosten, maar ze zullen bestaan.
LikeLike
Ik heb gisteren wat onderzoek gedaan, omdat jij stelde dat heel wat mensen zomaar 150.000 ex BTW hebben liggen. Ik wist vrij zeker dat het vermogen van Nederlanders bijna altijd in hun eigen stenen zitten, en je dus alleen een tweede hypotheek kunt nemen.
Het viel me dus tegen, en jouw gelijk werd groter, dat zover ik kan overzien, er geen hypotheek te krijgen is op zo’n veredelde container. Ik vind overal hetzelfde, ik licht er een uit:
“Voorwaarden hypotheek recreatiewoning
De voorwaarden waar de vakantiewoning aan moet voldoen verschillen per bank, maar komen neer op:
De woning is van steen of beton en is niet te verplaatsen
De woning heeft een minimum executiewaarde van 100.000 euro
De woning mag niet permanent bewoond worden
De maximale looptijd van de hypotheek mag 25 jaar zijn
De woning staat op eigen grond of er is sprake van directe erfpacht
De woning is voorzien van een eigen cv, toilet, badkamer en keuken en is aangesloten op gas,- water- en elektriciteitsleidingen.”.
https://www.geld.nl/hypotheek/service/hypotheek-recreatiewoning
Sowieso wil de grootste buy-to-let hypotheekverstrekker (NIBC) niet eens een huis in Enkhuizen financieren. Die hebben een lijst van steden en dorpen die de moeite waard zijn, maar daar staat Enkhuizen dus niet tussen. (Laatst noemde mij hypotheek adviseur nog een die het wel deed, maar dat ben ik vergeten)
Ook die ‘zonder BTW’ prijs is erg raar. Normaal betaal je geen BTW op een huis. Dat heb ik ook een beetje uit proberen te zoeken, en ook dat is erg vaag. Het komt er vooral op neer dat je als (liefst buitenlands) bedrijf kunt investeren, of als particulier ook ondernemer moet worden. Dan zitten er nog allerlei ogen en haken aan (bijna niet zelf verblijven en als je binnen 10 jaar verkoopt weer veel terugbetalen. Onder andere, er zitten meer problemen aan)
Uiteindelijk betaal je 149.995 euro ex BTW, maar meestal de BTW ook (+9 of +21%, ook niet makkelijk te vinden) en dan 6000 euro per jaar voor een niet zo’n mooi stuk grond (zoals je zelf verwacht, aan het water is het vast veel duurder. )
Vergelijk het met een echt huis. Stond een maand geleden een prachtig onderhouden woning met twee slaapkamers aan de Oosterhaven voor 180.000. Dan is de grond van jezelf, wil iedereen je een hypotheek geven, en na 30 jaar is het helemaal van jezelf. Je maandlasten zijn dan minder dan 600 per maand, en dan is alles in 30 jaar afbetaalt.
Je zal wel gek zij als je zo’n recreatiewoning van Droomparken koopt.
LikeLike
Na 30 jaar is je container ook zeker niets meer waard in vergelijking met je aanschafprijs. Kijk maar in Andijk. Daar doen die containers van vergelijkbare afmetingen niet eens 47.000 euro meer. En dat is zonder grondhuur.
LikeLike
Quinty, er zijn mensen die tonnen op de bank hebben en rente moeten betalen. Dan liever zo’n huisje dat tenminste iets oplevert. Op de lange termijn niet zoveel als er wordt voorgespiegeld, maar in ieder geval iets.
Waardevermindering? Natuurlijk op termijn zeer zeker, maar wat dacht je van de waardevermindering als je investeert in aandelen?
Ik denk dat het kopen zonder btw een marketingtrucje is. Hoog op kun je de betaalde btw in mindering brengen op de btw die je in rekening moet brengen over je huurprijs. Op die manier “verdien” je de btw (die je eerder al hebt betaald) terug. Je betaalt dus altijd btw, alleen in bijzondere gevallen ben je in staat om de reeds betaalde btw te verrekenen.
Volgens mij moet daarvoor wel een onderneming in het leven roepen. Kortom een heleboel haken en ogen, maar ik heb niet het idee, dat ik de juiste persoon ben om mensen (die tonnen vergaard hebben) moet adviseren, hoe ze met hun geld om moeten omgaan.
LikeLike