Bij de neus nemen.

De praktijk, om iemand bij de neus te nemen (waarvan je weet dat hij tot in lengte van dagen zal ontkennen dat hij bij de neus genomen is) staat ook wel bekend als “stiften”.

Dat het Enkhuizer college zich bij de herinrichting van het recreatieoord door projectontwikkelaars bij de neus heeft laten nemen staat als een paal boven water.

Anders verkoop je geen grond (met bouwvergunning) voor nog geen € 2,- de vierkante meter.

Ik volg de lokale politiek al een tijdje en weet dus ook, dat de gemeente tien jaar geleden meer dan een half miljoen (€ 92,- m2) betaalde om zeggenschap te krijgen over haar eigen grond op het recreatieoord, om die zeggenschap kort daarop (voor een lagere prijs) weer over te dragen aan SWL.

Van de huidige raadsleden kunnen mogelijk alleen Stomp, Van der Werf en Van Marle zich de toenmalige transactie herinneren. De rest heeft nergens weet van.

In tien jaar tijd op dezelfde locatie grond “kopen” voor € 92,- m2. Om die (10 jaar later) voor € 2,- m2 (inclusief bouwvergunning) van de hand te doen, is een manier van werken die alleen de overheid zich kan veroorloven.

Het is niet voor niets, dat sommigen staan te trappelen om met de gemeente zaken te mogen doen.

Het college heeft de financiële gevolgen van haar overeenkomst met de ontwikkelaar lange tijd geheim proberen te houden.

Daarbij geholpen door raad en reguliere pers die verkoopprijzen geen nieuws vindt. Maar omdat onroerendgoedtransacties nu eenmaal worden vastgelegd in openbare registers, was dat slechts een tijdelijke belemmering.

Overigens maken college en raad bij het geheimhouden natuurlijk wel handig gebruik van het ontbreken van elke interesse van het electoraat voor de lokale politiek.

Zo had ik ooit voorgerekend, dat Enkhuizen € 800.000,- meer zou bijdragen aan de herstructurering van de ambtelijke organisatie (SED), dan er op grond van het aantal inwoners van haar mocht worden verwacht.

College en raad hadden zich (wat mij betreft) dus bij de neus laten nemen door de twee andere deelnemers aan het SED, maar in overeenstemming met wat er onder “stiften” wordt verstaan, ontkent iedereen dat. Met als gevolg dat we als Enkhuizen 8 ton meer aan de SED herstructurering bijdragen dan noodzakelijk.

Al met al betaalt de gemeente vaak te veel (huisvuil) en levert wat we verkopen vaak te weinig op. (gemeentewerf en recreatieoord)

Uiteraard is “stiften” alleen maar mogelijk bij personen of instanties die niet in staat zijn om te erkennen dat ze bij de neus worden genomen.

Dus de zwakheid van mijnheer Edgar (in het filmpje) is ook de zwakheid van college en raad van Enkhuizen. En die zwakheid kost enorm veel geld. Zowel voor mijnheer Edgar als voor de gemeente.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Bij de neus nemen.”

 1. Pim, wanneer je wel interesse toont dan heeft de gemeente altijd nog het machtsmiddel van : Er staat niets op papier en als er niets op papier staat is het gesproken woord waar. Of wanneer een persoon alle raadsleden persoonlijk alle informatie rond een gemeentelijke taak thuisbezorgd dan kan de raad met het college net doen of die correspondentie niet voor hun bedoeld is en leggen het naast zich neer. Persoonlijke ervaring met een gemeentelijk onderdeel is daarvan het bewijs
  De tijd ( over 2 weken) zal blijken dat niet alleen de gemeente maar ook met de provinciale bestuurslaag makkelijk zaken gedaan kan worden.

  Like

  1. Jaap, volgens mij is de onderlinge afspraak tussen college en raad, dat je als raad nergens iets van vindt zolang je nog niet weet wat het college er van vindt. Waarna je, als het college haar mening hebt gegeven, je het met het college eens bent.

   Raadsleden ergens over informeren heeft dan ook geen zin. Het enige wat ze er mee doen is aan het college vragen of de verstrekte informatie waar is. Als het college, de juistheid van de door jou verstrekte informatie op enigerlei wijze betwist, dan is de verstrekte informatie onbetrouwbaar. Hetgeen overigens geldt voor alle,
   niet door ambtenaren verstrekte informatie.

   Het begrip waarheid in de lokale politiek komt neer op, “alles wat door het college waar is bevonden”. Al het andere is onbetrouwbaar kan met een gerust hart worden genegeerd.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: