Om zeep helpen.

Met de inschakeling van de communicatieadviseur Enkhuizen en Samenleving is het inmiddels duidelijk dat ik een nieuwe fase ben ingegaan voor wat betreft mijn contacten met de gemeente.

De belangrijkste verbetering is dat je nu na één dag antwoord krijgt en niet (als in een WOB verzoek) 8 weken (of langer) moet wachten voordat men laat weten niet te beschikken over het gevraagde document.

Is ondertussen ook de kwaliteit van het antwoord verbeterd? Ik vrees van niet. Ik had een drietal vragen gesteld.

Wie had het verzoek tot ontheffing ingediend, waar wilde men van ontheven worden en op grond waarvan is die ontheffing verleend? Drie zaken die je moet weten, wil je tenminste bezwaar kunnen maken tegen het besluit van het college.

Alleen op de eerste vraag heb ik een direct antwoord gekregen. Orez bv. De twee andere antwoorden waren minder bevredigend.

Het probleem zit hem in de volgorde der dingen.

Normaal gesproken geeft B&W vergunning voor iets, onder voorwaarde dat er aan bepaalde zaken wordt voldaan. In dit speciale geval, voorwaarden die door de waterbeheerder, het Hoogheemraadschap, worden bepaald.

Alvorens een vergunning definitief wordt verleend, dienen belanghebbenden in de gelegenheid gesteld te worden om bezwaar te maken tegen het verlenen van de vergunning. Die mogelijkheid heeft het college (bewust dan wel onbewust) door middel van de nu gevolgde procedure de belanghebbenden ontnomen.

Men kan nu alleen nog maar bezwaar maken tegen werkzaamheden, die reeds hun beslag hebben gekregen.

Ik ben geneigd om te denken, dat deze werkwijze bewust is gekozen. Met als oogmerk te voorkomen, dat het bepaalde in de PRV (Provinciaal Ruimtelijke Verordening) de zogenaamde “kwaliteitszone” als bezwaargrond zou kunnen worden aangevoerd.

Is het werkelijk toeval, dat RHO (gewaardeerd zakenpartner van Droomparken en maker van het bestemmingsplan) “vergeet” om de in de PRV vastgelegde “leidraad” inzake de kwaliteitszone in het bestemmingsplan op te nemen?

Is het ook toeval dat er, noch van gemeente zijde, noch van provinciale zijde, pogingen worden ondernomen deze overduidelijke tekortkoming in het BP te herstellen?

Of is dit het resultaat van wat wethouder Struijlaart destijds omschreef als een constructieve ambtelijke samenwerking?

Om zodoende, de door de provincie in het vooruitzicht gestelde kwaliteitszone, om zeep te kunnen helpen?

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Om zeep helpen.”

  1. Schandalig dat dit zomaar kan gebeuren zitten ze allemaal te snurken in de raad? Terwijl onze kwaliteitszone verkwanseld wordt.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: