Tot gehoorzaamheid dwingen.

“Uitspraak staatsraad schept duidelijkheid” kopt het Dagblad voor West-Friesland in de editie van woensdag 19 februari.

Het blijkt de mening van Orez directeur Bruil te zijn, die tegenover de krant reageert op uitspraak in Kort Geding. Aangespannen door Orez tegen de provincie, vanwege het besluit van de provincie de ontwikkeling van een recreatiepark  (voorlopig) onmogelijk te maken.

Geen van de voorzieningen waar Orez om had gevraagd was toegewezen door de rechter. Desalniettemin was Bruil niet teleurgesteld. “We weten nu waar de pijnpunten liggen. En er wordt gepraat” was zijn verklaring voor het gebrek aan teleurstelling.

Wat mij betreft bestaat er een veel betere verklaring voor de afwezigheid van teleurstelling bij Orez.

Orez BV heeft een overeenkomst met de gemeente over de levering van grond en vergunningen voor de bouw van 200 vaste- en 200 mobile-recreatiewoningen. De levering van grond heeft inmiddels plaatsgevonden, de levering van de vergunningen laat nog op zich wachten.

Voor wat betreft de vaste-recreatiewoningen ligt de provincie dwars. Voor wat betreft de mobile-recreatiewoningen liggen de IJsselmeervereniging (en anderen) dwars.

Die staan op het standpunt dat bebouwing binnen 200 meter van de voet van de Westfriese Omringdijk niet is toegestaan. Ze hebben hun opvatting aan de RvS voorgelegd met het verzoek daar uitspraak over te doen.

Als de RvS de IJsselmeervereniging e.a. in het gelijk stelt vervalt 60% van het oppervlak van de beoogde camping.

Ik neem aan, dat Orez, als zij de overeengekomen hoeveelheid vergunningen niet door de gemeente geleverd krijgt, ze de gemeente in gebreke kan stellen en de ontbinding van de met haar gesloten overeenkomst kan eisen. Uiteraard onder gelijktijdige vergoeding van de door haar geleden schade, waarbij de inmiddels in haar bezit zijnde grond een nuttig onderpand vormt.

Aan de hierboven geschetste (riante) rechtspositie van Orez is, door de uitspraak van de staatsraad, niets veranderd en dat vormt dan ook (naar mijn mening) een veel adequater verklaring voor het ontbreken van teleurstelling bij Orez.

Orez heeft de gemeente (populair uitgedrukt) bij de ballen en ze hoeft alleen maar af en toe te knijpen om haar tot gehoorzaamheid te dwingen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: