Wie doet je wat.

Afgelopen week las ik in de krant dat mevrouw Keesman (SP) vragen had gesteld over hoe het nu zat met het SMC in de Vijzelstraat.

U weet wel, het project dat meer dan 10 jaar geleden was opgestart, waarna er tussen gemeente en ontwikkelaar een geschil ontstond over de voortzetting. Een geschil dat de gemeente (naar eigen zeggen) had gewonnen.

Wat er op neer kwam, dat ontwikkelaar de Nuis verplicht werd om ziekenhuis, tuin en bijbehorende percelen voor 2,5 miljoen te kopen.

Een bedrag dat inmiddels in een bodemloze put (die SED heet) is terechtgekomen.

Het zou me niet verbazen als Keesman, of haar opvolger over 10 jaar dezelfde vragen stelt over het REZ.

Het probleem is in beide gevallen hetzelfde. Zodra je niet langer eigenaar bent van iets, heb je er ook niets meer over te zeggen. Dat geldt voor het voormalige ziekenhuis, maar ook voor het deel van het recreatieoord dat je inmiddels hebt verkocht.

Het college heeft de grond verkocht. De raad heeft de gebruiksmogelijkheden vastgelegd in een bestemmingplan, maar die moeten, als gevolg van ingebrachte bezwaren, hoogst waarschijnlijk worden aangepast.

Als straks blijkt, dat er helemaal geen camping mag komen op de plek die de gemeente in gedachten had, dan denk ik niet, dat mijnheer Vos in Apeldoorn eigenaar van de BV die eigenaar is van Orez een nacht slaap zal verliezen.

Als er geen camping mag komen, dan zet hij er gewoon een hek omheen en een kudde schapen op het weilandje, dat hij afgelopen maand voor een zacht prijsje heeft gekocht.

Levert het op die manier toch nog wat op. Over tien jaar stelt hij de gemeente voor om het weilandje te kopen, om er een wandelgebied van te kunnen maken, (wat het eigenlijk oorspronkelijk ook was) maar wat iedereen zo langzamerhand weer is vergeten.

Het dan zittende college enthousiast, de raad en bevolking eveneens. Verkoop vindt plaats op basis van agrarische grondprijzen, die (met een beetje geluk) 5 keer zo hoog zijn dan wat er nu voor is betaald.

Maar die zijn nu al 5 keer hoger, dus zoveel geluk is er niet eens voor nodig.

Kortom, als alles tegen zit, toch nog een rendement op investering van 500% in 10 jaar, ofwel 50% per jaar. Wie doet je wat?

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: