Sjacheraars

In de grondwet is het volgend uitgangspunt vastgelegd. “De overheid betracht bij de uitvoering van haar taak openbaarheid volgens regels bij de wet te stellen.”

Deze (bij wet gestelde regels) zijn vastgelegd in de Wet Openbaarheid van Bestuur. Verder is het volgens mij zo geregeld, dat de vertegenwoordiger van de Kroon (de burgemeester) er op toeziet, dat de in dit land geldende wetten ook in zijn gemeente worden nageleefd.

Ten overvloede heb ik op 3 augustus een open brief gestuurd aan alle fractievoorzitters van de gemeenteraad in Enkhuizen. Ik begrijp ook dat de burgemeester een kopie krijgt van elke brief die aan het presidium wordt gestuurd.

In mijn brief beklaag ik mij over het feit dat B&W van Enkhuizen zich niet of nauwelijks bekommeren om een correcte uitvoering van de Wet Openbaarheid Bestuur. Zo werden de door mij gestelde vragen over de herinrichting van het REZ niet beantwoord.

Een voorbeeld daarvan zijn de vragen 7 en 8.

7. Documenten die aangeven welke verplichtingen de gemeente jegens Orez bv is aangegaan en tevens de gemeentelijke inschatting van de totale waarde van die verplichtingen.

8. Documenten die aangeven welke verplichtingen Orez bv jegens de gemeente is aangegaan en tevens de gemeentelijke inschatting van de totale waarde van die verplichtingen.

De gemeente weigert elke waarde bepaling van de wederzijdse verplichtingen openbaar te maken. Een tamelijk kinderlijke houding omdat sommige elementen (zoals de verkoopprijs van onroerend goed) wordt vastgelegd in het kadaster en daar door iedereen zijn te raadplegen.

En zodoende weet ik dus, dat alle voor camping en vakantiepark benodigde grond aan Orez is verkocht voor € 335.000.-. Inclusief een vergunning voor 200 standplaatsen op de camping 200 voor het vakantiepark. Als we de kavelwaarde op 50.000 per kavel stellen, dan is de uiteindelijke verkoopwaarde van de grond aan particulieren € 20 miljoen.

Van het verschil tussen aankoop- en verkoopprijs € 19.665.000,- moet dan een strand en andere civiel-technische werken worden uitgevoerd. Van de kosten van die werken zijn ongetwijfeld begrotingen beschikbaar, maar de gemeente weigert om die ter inzage te geven.

De begroting voor strandaanleg meer dan 10 jaar geleden was € 1.3 miljoen.

Samenvattend, op 3 augustus stuur ik het presidium (=alle fractievoorzitters) een open brief (waarvan een kopie in het postvak van de burgemeester belandt) waarin ik me beklaag over de uitvoering van WOB.

Niemand reageert. Vervolgens weigert men de verkoopprijs van onroerend goed bekend te maken. Een futiele opstelling waarmee men alleen maar verdenking op zich laat. Mijn eerdere inschatting (op basis van uitlatingen van een van de eigenaren van Orez BV) was in ieder geval minder dan een miljoen.

Dat blijkt veel te hoog te zijn geweest. De werkelijke verkoopprijs blijkt niet meer te zijn dan € 335.000,-.

Voor dat bedrag heb je overal elders net voldoende grond om een villa op te bouwen, maar in Enkhuizen heb je er voldoende grond mee om er een villawijk met 200 huizen op te bouwen. En dan hou je nog 60.000 m2 over om een camping in te richten.

Een prijs die ook bij de raadsleden bekend was, maar waarover men (op verzoek van het college, neem ik aan) geen mededelingen wilde doen.

Waar het college een loopje neemt met de Wet Openbaarheid Bestuur, knijpt de raad geruststellend een oogje toe. Wat ze hier weggeven, halen ze elders (d.m.v. belastingverhoging) wel weer op.

Kortom, we worden bestuurd door een zielig zooitje sjacheraars, die niet beter weten te doen dan elkaar de hand boven het hoofd te houden.

PS

Het betreft hier de verkoopprijs aan Orez. Voor hoeveel Orez is doorverkocht weten we nog niet met zekerheid, maar wellicht komt dat ook nog eens aan het licht.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Sjacheraars”

 1. Wordt het niet is tijd om ,,follow
  the money ” achter deze beerput te zetten,en deze is leeg te halen.
  Afzender :indiener zienswijze 43 ,mede indiener bezwaar Raad van Staten

  Like

  1. Ik denk er over na Henk. Wat lezers zelf kunnen doen is om met behulp van e-mail berichten onder aandacht van anderen te brengen. Gebruik daarvoor de e-mail knop onder het bericht. E
   Eerst met jezelf delen om te zien hoe het werkt dan met anderen. Raadslid, Commissaris van de Koning, Lokale nieuwsvoorzieners, meeste helaas door de overheid gesubsidieerd dus weinig ontvankelijk.

   Dat je meegaat naar de RvS wil zeggen dat anderen ook gaan. Daarmee is de chaos compleet.

   Like

 2. Het is van de zotte, dat de gewone burger (lees: Pim) de volksvertegenwoordiging van Enkhuizen voorlicht over de stand van zaken.
  Want, Pim, ze -gemeenteraad- wekken nu wel heel sterk de indruk het allemaal wel fijn te vinden.
  Vooral als anderen , college, Orez en Droomparken beloven, dat het alleen iets wordt met REZ, als de raad zich er niet mee bemoeid.
  Fascinerend te zien en horen, hoe de heer Bruil soepeltjes de publieke opinie aan het kneden is en de indruk weet te wekken dat alles goed komt met REZ. En dat zal ongetwijfeld, alleen met het nodige geduld denk ik.
  Ik hoop ook dat het goed komt, maar dan kan de gemeenteraad ook wel eens een steen(tje ) gaan bijdragen!

  Like

  1. De invloed van de raad op het hele proces is vrijwel nihil geweest, ze hebben elke waarschuwing die ik heb gegeven inzake de gevolgde procedure in de wind geslagen. Verder hebben ze braaf met alles ingestemd waar het college mee kwam en nooit in het openbaar een vraag gesteld. Niemand heeft bij mijn weten gevraagd, of ze de overeenkomst tussen Orez en de gemeente mochten inzien. Het enige wat ze interesseert is of ze elke maand die € 1000,- op hun rekening krijgen bijgeschreven.
   Er valt van de club die er nu zit (niemand uitgezonderd) helemaal niets te verwachten en het duurt nog 2 jaar voordat we nieuwe kunnen kiezen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: