Participatietraject.

Afgelopen zaterdag startte Orez BV haar charme offensief richting de Enkhuizer bevolking. Te vroeg meende ik aanvankelijk, omdat nog niet duidelijk was of er naast de bezwaren van de provincie (op een deel van het plan) ook bezwaren tegen het hele plan zouden worden ingebracht.

De termijn daarvoor sluit rond 1 februari. Als er voor die tijd geen nieuwe bezwaren worden ingediend, dan kan vanaf die datum het voorbereidende werk aan de camping en het aanleggen van de “baai” een aanvang nemen. Of dat ook gaat gebeuren blijft nog even de vraag.

Voor wat betreft de realisatie van het uiteindelijke plan zal veel afhangen van het aantal woningen dat er kan worden gerealiseerd. De gemeente is contractueel maximaal 200 overeengekomen met Orez. De provincie blijft vasthouden aan een aanzienlijk aantal minder woningen.

Hoewel directeur nogal Bruil luchtig deed over het aantal woningen ligt daar volgens mij de oplossing voor het conflict met de provincie. Het aantal te realiseren woningen is niet alleen bepalend voor het aantal parkeerplekken (bij de woningen), maar ook voor het aantal verkeersbewegingen, dat volgens mij (tot dusver) veel te laag is ingeschat.

Enfin, verder was het ook een nuttige instructiemiddag voor de aanwezige raadsleden, SP, NE, HEA en EV!. Over hoe je zo burgerparticipatie nu eigenlijk moet opzetten. Daar hebben ze het altijd over, zonder dat ze ooit een poging doen het zelf te organiseren. Dat moeten altijd anderen voor ze doen.

Verder een opvallend verschil in benadering tussen Droomparken en de gemeente.

Waar de gemeente de raad (en daarmee indirect ook de bevolking) het liefst zoveel als mogelijk buiten de besluitvorming probeerde te houden, doet Droomparken precies het tegenovergestelde en probeert ze vanaf het begin de bevolking bij de besluitvorming te betrekken.

Daarvoor valt ze te prijzen, hoewel we onszelf natuurlijk ook niet moeten wijsmaken, dat Droomparken de reïncarnatie van het Leger des Heils is.

Op maandag en dinsdag zijn er nog twee inloop bijeenkomsten in de Werf waarna de balans kan worden opgemaakt voor wat betreft het aantal deelnemers aan de diverse workshops.

Ik ben benieuwd of het participatietraject in Enkhuizen van de grond komt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: