Dood paard.

Wat me opvalt is, dat wat zich als de reguliere media beschouwt, het NHD, Weeff en de website Enkhuizen Actueel het allemaal hebben over de exploitant Droomparken, terwijl die voorlopig niet meer is dan de nieuwe eigenaar van het recreatieoord.

Een eigenaar, die zijn zojuist verworven eigendom (grond) tegen een zo hoog mogelijke prijs wil verkopen, om daar vervolgens recreatiewoningen op te kunnen bouwen en die woningen (na verkoop) te kunnen verhuren.

Maar in dat stadium zijn we nog lang niet en zolang we daar nog niet zijn, houd ik het er op dat Droomparken de eigenaar is van iets dat er voorlopig nog steeds uitziet als een  een dood paard. Een kwalificatie die ik al in mei vorig jaar heb gegeven.

Toen bekend werd dat Droomparken OREZ BV had gekocht en daardoor eigenaar was geworden van de tussen OREZ en de gemeente gesloten overeenkomst.

Wat tussen de gemeente en OREZ was overeengekomen, was naar mijn oordeel (in mei 2019) een dood paard, omdat ik er zeker van was dat die overeenkomst (in die vorm) nooit zou worden uitgevoerd.

Ik bleek een vooruitziende blik te hebben gehad,  want kort daarna besloot de gemeente om het plan, (waar zij 3 jaar lang met OREZ aan had gewerkt) in te wisselen voor iets anders, waarvan we helaas nog niet precies weten hoe dat er gaat uitzien.

In haar overeenkomst met OREZ had de gemeente een clausule opgenomen waarin was bepaald dat de verkoop van rechten en plichten alleen maar plaats kon vinden nadat de gemeente daar toestemming voor had gegeven.

Maar die bepaling hadden de vier musketiers, die zich verenigd hadden in de P. Tuin combinatie handig omzeild. Door niet de rechten en plichten te verkopen, maar het bedrijf dat daarvan de eigenaar was: OREZ BV.

Ontzettend slim natuurlijk van P. Tuin cs en Droomparken en je staat als gemeente ook een beetje voor Jan met de korte achternaam als ze je dat flikken, maar dat maakt het wel weer begrijpelijk, dat de gemeente het liever niet meer heeft over dat onderdeel van de overeenkomst met P. Tuin en zijn handige vrienden.

Maar goed, Droomparken is (zij het op enigszins slinkse wijze), eigenaar geworden van het recreatieoord. Maar voordat zij daarvan de exploitant is, is er nog een lange weg te gaan en tot die tijd is zij (wat mij betreft) niet meer dan de eigenaar van een dood paard.

In het krantenbericht lees ik dat Droomparken, net als de gemeente, bezwaar zal aantekenen tegen de door de provincie gegeven “reactieve aanwijzing”.

Ik denk dat ze hun tijd beter kunnen besteden aan een plan over de ruimtelijke invulling die wel kans van slagen heeft bij de provincie. Maar wie ben ik om dat te denken?

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: