Mantel der liefde.

Eindelijk is het Noord Hollands Dagblad er in geslaagd om de grote vormgever van de Enkhuizer politiek (VVD fractievoorzitter van Reijswoud) er toe te verleiden een aantal uitspraken te doen over de huidige situatie.

Van Reijswoud is ambtenaar en geen politicus en dus werkt hij (als een goed ambtenaar betaamt) veel liever in de schaduw van de macht dan in de openbaarheid.

In het blad “Binnenlands Bestuur” stond onlangs een artikel onder de kop “Ambtenaren zijn verpletterend loyaal”. Ik twijfel er niet aan of Van Reijswoud is verpletterend loyaal ten opzichte van zijn werkgever, het college van Lelystad, waarvoor hij werkzaam is als loco-secretaris.

Maar of hij (in de rol van toezichthouder) een zelfde soort van loyaliteit aan de dag moet leggen ten opzichte van het Enkhuizer college is natuurlijk wel de vraag.

Volgens het Peterprincipe heeft een loyale ondergeschikte niet vanzelfsprekend de juiste kwalificaties om een toezichthouder te zijn en ik vrees, dat Van Reijswoud (in zijn rol van toezichthouder) net als veel van zijn collega raadsleden, ernstig tekortschiet.

Van Reijswoud was voorzitter van de commissie die de nieuwe burgemeester voordroeg en vormgever van het raadsbrede akkoord, waarin tegengestelde opvattingen niet meer naar buiten komen, maar binnenskamers worden opgelost.

Als ambtenaar is Van Reijswoud een bureaucraat en het is dus logisch dat zijn voorkeur uitgaan naar bureaucratische oplossingen, maar dat zijn niet altijd en overal de beste oplossingen. Soms werkt een democratische (en in openbaarheid gemaakte) afweging beter.

In het bovenstaande bericht erkent van Reijswoud, dat over de motie (over de te nemen juridische stappen) vooraf overleg is geweest tussen college en de fractievoorzitters wat impliceert dat de motie de goedkeuring kon wegdragen van het college.

Logisch, want hoewel de motie dreigende taal uitslaat richting provincie, kan het college zich proberen te verschuilen achter het feit, dat de motie niet haar opvatting, maar die van de raad weergeeft. Verschuilen is in dit verband een veel te rooskleurige voorstelling van zaken.

Immers, bij de provincie weten ze natuurlijk ook hoe de hazen lopen en dat een dergelijke motie door een evenwichtig college zou worden ontraden. Het feit, dat dit niet is gebeurd, zal voor de provincie het bewijs zijn, dat deze motie niet alleen met instemming, maar zeer waarschijnlijk zelfs op verzoek van het college, werd ingediend.

Dat maakt het tot een tamelijk doorzichtige manier van druk zetten op de provincie, die de reputatie van college en raad van Enkhuizen geen goed zal doen. Het staat Enkhuizen natuurlijk vrij om als een kleuter te gaan stampvoeten en het onmogelijke te eisen.

Maar  dat zal geen enkele indruk maken op het provinciale bestuur. Zoals hierboven al valt af te leiden uit de reactie van de woordvoerder van de provincie.

Van Reijswoud zou dat (vanuit zijn ambtelijk ervaring) allemaal moeten weten, maar op een of andere manier belet zijn verpletterende loyaliteit (jegens het college waarvan hij een van de grondleggers is) hem tot een evenwichtig oordeel te komen.

Met als gevolg dat elke beoordelingsfout van het college met de mantel der liefde wordt bedekt, zodat we blijven doormodderen op dit doodlopende karrenspoor.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Mantel der liefde.”

 1. Bij mij wekt de heer van Reijswoud de indruk power-play te willen spelen met hulp van de raad en de achterliggende lange periode, waarin de vurige wens van de gemeente Enkhuizen voor herontwikkeling REZ, de doorslaggevende argumenten moeten zijn.
  Je mag toch denken dat hij zijn VVD wethouder, dhr Struijlaart mag adviseren met alle kennis en ervaring, die hij bezit uit zijn functie als ambtenaar van gemeente Lelystad.
  Wel opvallend is de stilte van SP en PvdA.

  Like

 2. Hoe wanhopig moet je als College zijn wanneer hun plan REZ ,eerst totaal verandert ,daarna vast laten stellen door de gemeenteraad in de wetenschap dat provinciale staten daar flink bezwaar tegen gaat maken , dan een raadslid schoffeert die zijn werk wil doen( duidelijkheid krijgen over tegenstrijdige berichten) en gelijk vraagt aan de raad of ze het College willen opdragen om te gaan praten met de gedeputeerde en daar zoveel vertrouwen in heeft dat ook direct alle juridische mogelijkheden in gang moet zetten om het kindje REZ ,dat nu blijkbaar van de raad is , eventueel de prullenbak in te laten verdwijnen. En de prachtige woorden van Droomparken “zij wilden wel bemiddelen tussen College en provincie ” zijn ook in een la verdwenen want daar lezen we niets meer over. En die meneer in de krant ” over negatieve berichten geen zorgen” wordt ook weinig meer vernomen.
  Het blijft wat mij betreft een afgang voor het College en raad. Nu rijst er bij mij nog een vraag ” welke zoete lieve gerritje gaat dit allemaal betalen”

  Like

  1. Ik neem aan dat die wanhoop voortvloeit uit het feit dat men een concessie voor 200 woningen heeft verkocht en de koper van die concessie schadevergoeding zal eisen als dat aantal niet wordt gehaald.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: