Adviesorgaan.

Toen, voor de eerste keer, het bericht naar buiten kwam over een reactieve aanwijzing door de provincie schreef ik een column met de titel, “Wie niet horen wil moet voelen”.

Nu ik de begeleidende brief aan het college onder ogen heb gekregen, wordt duidelijk dat het Enkhuizer college door de provincie gezien wordt als een eigenwijze kleuter die kennelijk niet voor rede vatbaar is.

Het gerucht gaat dat een Enkhuizer delegatie onder leiding van burgemeester Eduard van Zuijlen op bruuske wijze een toelichting is geweigerd door gedeputeerde Loggen. (zie raadsbrief 21 november 2019)

De toelichting op het besluit (in de brief) is even bruusk en heeft de teneur van “Wie niet horen wil, moet het dan maar voelen”. Het maakt korte metten met een zelfgenoegzaam college, dat  overtuigd is van zijn eigen gelijk. Daarin gesteund door een kritiekloze gemeenteraad, die de oppositie heeft afgeschaft en als lemmingen achter dit college aanholt.

Een gemeenteraad die ook zo zelfgenoegzaam is, dat ze denkt, dat haar serviele houding t.o.v. het college een voorbeeld is voor gemeenteraden in het hele land. Die denkt, dat als je drie jaar aan een plan hebt gewerkt om het vervolgens in de prullenbak te gooien, dat het een toonbeeld van democratie is, in plaats van een toonbeeld van ambtelijke verspilling.

Een gemeenteraad die keer op keer laat blijken van niets te weten, maar het tegelijkertijd nalaat om vragen te stellen en zich er evenmin om bekommert of de “wet openbaarheid bestuur” wordt nageleefd.

Ik heb dit clubje 10 jaar lang gevolgd. Ze zijn onverbeterlijk. Alle kritiek, hoe gefundeerd ook, wordt weggewuifd. Als individu bereik je niets, maar waar zijn al die notabelen die zeggen zich zorgen te maken over het stadsbestuur.

Wordt het geen tijd dat zij hun krachten bundelen in een VVDD. Ofwel Vrienden Van De Democratie. Geen nieuwe politieke partij maar een adviesorgaan voor de lokale politici, die zo overduidelijk volkomen de weg kwijt zijn, maar nog minstens 2 jaar verder moeten, voor dat er nieuwe kunnen aantreden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

9 gedachten over “Adviesorgaan.”

 1. B&W laten op Enkhuizen Actueel weten dat ondanks de aanwijzing, de verplaatsing van de camping en uitvoering openbaar gebied gewoon zo snel mogelijk door kan gaan en dat ze voor het vakantiepark wel een oplossing zullen vinden. Vraag is, mag dat wel? Een blokkering van het bestemmingsplan gaat dacht ik op voor het hele bestemmingsplan en niet voor een deel daar van.

  Like

  1. De provincie heeft kenbaar gemaakt dat een deel van het bestemmingsplan niet van toepassing is. Dat wil zeggen dat het resterende deel onherroepelijk wordt tenzij anderen daartegen bedenkingen in brengen die door de bestuursrechter van de Raad van State moeten worden beoordeeld.
   Die bedenkingen kunnen worden ingebracht, nadat de termijn voor de provincie en het ministerie is verstreken (na 9 december) en het aangepaste bestemmingsplan in procedure is gebracht. De termijn om bezwaar aan te tekenen bedraagt 6 weken.
   De IJsselmeervereniging en Heemschut zouden van die mogelijkheid gebruik kunnen maken door binnen die termijn bezwaar aan te tekenen.

   Zo snel mogelijk zegt vrij weinig. Onlangs (eind november) liet de verhuisservice die de verhuizing begeleid weten dat men streefde halverwege maart met de verhuizing te beginnen. Alles moet nog worden aangelegd, zodat we er van uit mogen gaan, dat men half maart met de mededeling komt, dat het streven niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.

   Like

 2. Tot op heden heb ik begrepen dat raadswerk vooral vertrouwelijk is en belangrijk geheim. Advies werkt ( in sommige gevallen) alleen als het wordt gevraagd. Maar ik zou zeggen: waarde gemeenteraadslid probeer over jezelf heen te stappen en vraag -desnoods geheim- een advies van een gerespecteerd burger.

  Like

  1. In een democratie is geheimhouding een heel precies omschreven uitzondering. Als je geheimhouding doorbreekt ben je strafbaar. Vertrouwelijk is een zelfopgelegde censuur. Je bent niet strafbaar als je je er niet aan houdt, maar wordt met de nek aangekeken door hen die zich er wel aanhouden.
   Het comité “tot behoud van REZ” heeft op basis van vertrouwelijkheid gesprekken gevoerd met raadsleden en andere hoogwaardigheidsbekleders. Vanwege die vertrouwelijkheid kunnen ze niets naar buiten brengen. Tel uit je winst.

   Like

 3. Een aparte brief van B&W aan de raad. Het lijkt wel alsof de verantwoordelijkheid van deze blamage alvast bij de raad neergelegd wordt met de zin: De inhoud van de aangekondigde aanwijzing over het unanieme besluit VAN UW GEMEENTERAAD is nog niet bekend. Zo van: denk er om, het was UW anonieme besluit en niet die van B&W.

  Like

  1. Doen ze altijd als een besluit verkeerd uitvalt. Ze zeggen nooit, “het was ons advies, dat besluit te nemen” maar altijd “uw besluit”. De sukkels in de raad zijn onverbeterlijk en trappen er iedere keer weer in. Ik heb ze de afgelopen 10 jaar nog nooit horen zeggen, de adviezen die u geeft deugen niet.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: