El pueblo unido.

Ik ben een kind van de jaren 60 uit de vorige eeuw, dus het begrip buitenparlementair klinkt me niet vreemd in de oren.

Ook toen waren we niet tevreden over hen die beweerden ons te vertegenwoordigen en bestreden we hun regentenmentaliteit met buitenparlementaire acties.

Als de Enkhuizer gemeenteraad (na de verkiezingen in 2018) met algemene stemmen besluit om de oppositie af te schaffen, schrijf ik op dit blog, dat een democratie zonder oppositie niet langer een echte democratie is.

Maar een kopie van wat ze in de volksrepubliek China voor een democratie houden.

Een door autocraten en ambtenaren bestuurde staat, waarbij harlekijnen de illusie van een democratie in het leven moeten houden. Misschien is dat de weg voorwaarts en heeft de raad van Enkhuizen gelijk, maar ik geef, zolang het nog kan, de voorkeur aan een echte democratie.

En dus probeerde ik de afgelopen tijd (met behulp van mijn blog) toch nog de illusie van een Enkhuizer democratie in stand te houden. Door het voeren van buitenparlementaire oppositie.

Daarmee ben ik (op één uitzondering na) vanaf 1 oktober mee opgehouden. Die ene uitzondering is de herindeling van het REZ en daarin neem ik een positie in die door ogenschijnlijk niemand wordt gedeeld.

Namelijk, dat dit waardevolle deel van het Enkhuizer grondgebied op schaamteloze wijze door college en raad is verkwanseld.

Daarmee bedoel ik, dat grond met een verkoopwaarde van 20 miljoen voor minder dan één miljoen verkocht is aan een bedrijfje zonder personeel en met een eigen vermogen van € 201,-.

Zodat dit bedrijfje haar aankoop, ongetwijfeld met een vette miljoenenwinst, weer kon doorverkopen aan een “echte” ontwikkelaar. Droomparken.

De miljoenen die we zijn misgelopen door onze verkoop aan Orez bv, komen we straks weer tekort als we het parkeerprobleem willen oplossen.

Wat gebeurd is zal allemaal wel mogen (al ben ik daar niet zo zeker van) en het valt ook niet meer terug te draaien. Maar dat neemt niet weg, dat ik vind, dat degenen die daar gedachteloos aan hebben mee gewerkt (de gemeenteraad) daar (in het openbaar) best verantwoording over zouden mogen afleggen.

In een echte democratie berust de macht bij het volk en niet bij de harlekijnen die zich voordoen als vertegenwoordigers van het volk.

Maar dan moet “het volk” natuurlijk wel zijn stem laten horen en op die manier van haar macht gebruik maken. Onze politieke partijen durven het (al geruime tijd) niet meer om bijeenkomsten te organiseren, waarin ze hun standpunten aan de bevolking voorleggen.

Zijn we in Enkhuizen inmiddels dan zo onmondig geworden, dat we zelf ook niet meer in staat zijn een bijeenkomst te organiseren waarin we onze wensen naar voren brengen en onze harlekijnen ter verantwoording roepen over hun financiële wanbeleid? (Na het SMC volgde de Drommedaris en ook daar hebben ze niets van geleerd, getuige het REZ.)

Over zo’n bijeenkomst morgen meer. Ondertussen een filmpje uit een tijd dat de slimme telefoon nog niet bestond en men zich nog druk maakte over andere dingen dan Zwarte Piet.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: