Vergeefs.

Een paar dagen geleden dacht ik nog na over een nieuw WOB verzoek, maar dat idee heb ik inmiddels weer opgegeven. Het is immers allang duidelijk dat de gemeente, als zo’n verzoek haar niet uitkomt, liever de wet overtreedt, dan haar uitvoert.

Verder is het inmiddels ook voldoende duidelijk dat de instantie, wiens taak het is er op toe te zien dat de gemeente de wet naleeft, daar niet toe bereid is.

De gemeenteraad zit niet te wachten op een waarheid die in tegenspraak is met wat ze al die tijd voor waar heeft gehouden. Liever heeft ze plausibel klinkende verklaringen, die datgene bevestigen, wat ze toch al geloofde.

De simpele feiten zijn: Een jaar geleden verkocht de gemeente grond (met een potentiële waarde van meer dan € 20 miljoen) voor minder dan een miljoen aan een pas opgericht  bedrijfje. Zonder personeel en een eigen vermogen van € 201,- .

Zodat dat bedrijfje de grond (met een paar miljoen winst) kon doorverkopen aan een project-ontwikkelaar.

Inmiddels heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met deze gang van zaken en is er niets dat haar er toe kan bewegen om die dwaling onder ogen te zien.

Uiteraard propaganderen college en raad (daarbij geholpen door de reguliere pers) ten behoeve van een goedgelovige bevolking een aangepaste werkelijkheid. Met veel toeters en bellen, die de aandacht moet afleiden van wat er is gebeurd.

Het zij zo. Ik heb geen zin meer. Tegen de domheid strijden zelfs goden tevergeefs.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Vergeefs.”

 1. Beste Pim ,
  Niet opgeven ,als de Provincie haar werk niet doet hebben we de Raad van Staten nog.
  Trouwens ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat de grond waar de camping naar moet verhuizen provinciaal beschermd natuur gebied is. Daar kan je toch geen camping op vestigen.!! Als dit klopt heeft de Provincie zitten slapen, en heeft de gemeente daar gebruik van gemaakt en dr grond al vast maar bouwrijp gemaakt ,door ophoging.
  Met vriendelijke groet
  Henk van der Sluis
  Indiener zienswijze 43
  PS Blijf af van de West ftiese omringdijk

  Like

  1. Beste Henk, Die ophoging was een meevallertje voor Tuin en consorten. De daaruit voortvloeiende extra inkomsten kwamen terecht in een aparte bv. Of het deel dat is opgehoogd beschermd natuurgebied is weet ik niet. Het maakt volgens mij geen deel uit van Natura 2000. Volgens mij is dat wel het geval voor het buitendijks gebied ten Noorden, dat de gemeente inmiddels aan Droomparken heeft aangeboden als “zoeklocatie”voor nieuwe ontwikkelingen. Dit als compensatie voor het feit dat de door Droompark aangekochte plannen niet kunnen doorgaan.

   Een gang naar de Raad van Staten is me te duur. Mijn zienswijze betrof een methodologische fout (men telde gemiddelde waarden op bij maximale waarden en verklaarde de som tot maximale waarde). Ik heb mijn zienswijze namens de PVE, (Paljas Vereniging Enkhuizen) ingediend. Daarvan ben ik het enige lid. Zolang er niet meer leden komen die gezamenlijk de kosten van een rechtsgang dragen gebeurd er niets.

   Like

 2. Ik vraag mij af waarom het NHD geen vragen stelt met WOB in de hand. Zou een mooi stuk onderzoekjournalistiek zijn.
  Of een landelijke krant benaderen hiervoor.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: