Een poepie laten ruiken.

Wekten de drie Enkhuizer partijen afgelopen zaterdag via de krant nog de indruk dat ze de wethouder wel even een poepie zouden laten ruiken, drie dagen later was het weer pais en vree en was alles vergeten en vergeven.

Maar zo gaat het altijd. Politici zijn nu eenmaal lieden met een rubberen ruggengraat en een rubberen gebit. Om lekker slap te kunnen l*llen en met alle winden mee te kunnen waaien.

Men is er reuze trots op, dat het besluit om in te stemmen met het bestemmingsplan een unaniem besluit was, maar waar is die unanimiteit het bewijs van? In ieder geval niet, dat de raad een getrouwe afspiegeling is van wat er onder de bevolking leeft.

Het Britse parlement is hopeloos verdeeld over Brexit, maar dit geldt ook voor de Britse bevolking. In die zin is hun parlement een afspiegeling van de bevolking.

In Enkhuizen is de raad over vrijwel alles eensgezind, wat niet van de bevolking kan worden gezegd. De raad vormt dan ook geen afspiegeling van de bevolking, maar een kleine geïsoleerde elite, die vastbesloten is om het elkaar niet al te moeilijk te maken.  Daarbij denkende, dat  men de wijsheid in pacht heeft.

Maar het meest vermakelijke is natuurlijk de wijze waarop college (en raad) zichzelf op de borst slaan voor zaken waaraan ze niets hebben bijgedragen.

Zo is het college bijna 2 jaar bezig geweest met het opstellen van een bestemmingsplan, dat (toen het in procedure werd gebracht) dusdanig werd neergesabeld, dat er geen andere keus overbleef dan totale ommekeer van wat men eerder beoogde.

Dit vertoon van incompetentie (voor wat betreft het maken van een bestemmingsplan) wordt echter door de gehele raad voorgesteld als de uitkomst van een bewust gekozen democratisch proces. Dat die aanpassing wel heeft geleid tot aanvullende eisen van Droomparken is dan weer een punt waar de raad verder geen aandacht aan besteedt.

Zijn we, dank zij die aanpassingen, in veiliger vaarwater gekomen? Nou nee. Eerst moet de provincie beoordelen of aan haar bezwaren zijn tegemoetgekomen. Ik vrees van niet, wat er toe kan leiden dat de provincie bepaalde onderdelen van het plan door middel van een aanwijzing “buiten werking stelt”.

Ik denk daarbij aan het aantal vakantiewoningen en de plek waar het haventje (met het oog op Natura 2000) moet komen. Gebeurt dat, dan zullen de voorwaarden die Orez BV met de gemeente is overeengekomen, opnieuw (ten nadele van de gemeente) moeten worden aangepast.

Maar ook de IJsselmeervereniging heeft bezwaren naar voren gebracht, die betrekking hebben op mogelijke milieu effecten. [Zie daarvoor mijn vorige bericht.] Ze zien er, wat mij betreft, dreigend uit, maar de raad heeft er geen aandacht aan besteed.

Als de IJsselmeervereniging haar bezwaren aan de Raad van State voorlegt, dan ben je al gauw 2 jaar verder voordat het besluit (waar de raad nu zo verschrikkelijk trots op is), kan worden uitgevoerd. Tenminste als de gemeente in het gelijk wordt gesteld.

Of Droomparken binnen die twee jaar al aan de camping is begonnen is niet iets waar ik geld op durf te zetten.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: