De meningen.

In de krant van zaterdag de meningen (voor het eerst na de laatste vergadering in juli)  van fractievoorzitters over de gang van zaken op het REZ. Volgens verslaggevers Paul Gutter en Tanja Koopen overheerst de blijdschap over de rigoureuze wijze waarop het bestemmingsplan is gewijzigd.

Godallemachtig. Ruim 3 jaar houden college en raad zich bezig met luchtfietserij, waarbij het ze niets kan schelen wat het effect van hun plannen is op het ZZM. Waarbij de raad zich (unaniem) door B&W laat overhalen om geen kennis te nemen van de opvattingen van het ZZM. Om, als ze hun geesteskindje aan de grote mensen wereld presenteren, keihard te worden teruggewezen.

Dan denkt de raad niet, verdorie het college is dus 3 jaar lang voor de kat zijn viool in de weer geweest. Nee, dan is de raad blij en tevreden. Dat er nu wel draagvlak is, iets waar ze zich (als raad) 3 jaar lang niet om hadden bekommerd.

In het oppositieloze tijdperk (dat de Enkhuizer raad tegenwoordig doormaakt) maakt het niet meer uit of je jaren verprutst aan plannen die ten dode gedoemd zijn. Werken voor de plaatselijke overheid is, (zeker voor de hogere echelons) niet meer dan een vorm van bezigheidstherapie geworden. Niemand wordt afgerekend op het resultaat, als je maar ergens mee bezig bent, dan zijn onze politieke voorlieden al tevreden.

Van Reijswoud-VVD, spiritueel leider van deze raad, is benieuwd naar het verdienmodel onder het nieuwe bestemmingsplan. Ook Van Marle-D66 vraagt zich dat af. Dat doen ze dus op het moment, dat de overeenkomst (tussen de gemeente en Orez) bijna een jaar geleden is getekend. Zoiets heet, de vinger aan de pols houden.

Enfin, het verdienmodel.

Een bezoek aan de website van Droomparken leert dat men grond verkoopt en verhuurt. Hetzelfde geldt voor vakantiewoningen in talloze varianten.

De jaarhuur voor de grond onder een vakantiewoning bedraagt gewoonlijk € 6000,- De aankoop vergt gewoonlijk € 100.000,-.

Zodat de locatie Enkhuizen een geschatte jaarlijkse huuropbrengst van 1.2 miljoen zal opleveren. Bij verkoop is de totale opbrengst eenmalig € 20 miljoen.

Naast de inkomsten uit grondverhuur zijn er inkomsten uit woning- verhuur en verkoop.

In de overeenkomst die de gemeente en Orez b.v. met elkaar hebben gesloten staat dat dat de benodigde grond van de gemeente zal worden gekocht. Tegen welke prijs is nog even geheim (tot het gekochte is overgeschreven). Dat geldt voor mijzelf, maar ook voor de raad.

Van Reijswoud en Van Marle lijken zich af te vragen wat er gebeurt als de afgesproken 200 kavels niet worden gehaald. Wordt dan het strand korter, of wordt de aankoopprijs voor de grond lager?

Ik weet de uitkomst uiteraard niet, maar mijn inschatting is, dat de aankoopprijs  (in dat geval) zal worden verlaagd.  Ik durf zelfs niet uit te sluiten dat uiteindelijk zal blijken dat het aankoopbedrag in zijn geheel komt te vervallen en het gebied om niet aan Orez zal worden overgedragen.

We hebben dan het gehele recreatieoord ingeruild voor een stukje strand.

Morgen de overige meningen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: