Driemaal is scheepsrecht.

Na de verkiezingen in 2014 werd er een coalitie gesmeed tussen SP, CDA, NE en CU/SGP. Deze coalitie stelde zich tot doel de herinrichting van het Enkhuizerzand voortvarend ter hand te nemen.

De eerste poging was een competitieve dialoog tot stand te brengen. Nadat die poging was mislukt kreeg een Europese aanbesteding de voorkeur. Ook dat mislukte. In het particuliere bedrijfsleven worden er wenkbrauwen gefronst als twee opeenvolgende pogingen mislukken.

Maar niet in de bestuurlijke/ambtelijke wereld. Daar gaat men te werk volgens het principe dat “driemaal scheepsrecht is”. Zij, die verantwoordelijk waren voor de eerste twee mislukkingen mogen ook nog een derde poging wagen om de herinrichting van het recreatieoord tot een goed einde te brengen.

Het resultaat van deze derde poging ligt nu voor ons.

De gemeente heeft een bindende overeenkomst gesloten over de herinrichting van het Enkhuizerzand met een kort daarvoor opgerichte BV, zonder personeel en zonder enige  ervaring op het gebied van projectontwikkeling (met een dergelijke omvang) en met een geplaatst kapitaal van € 200,-.

Na het afsluiten van de overeenkomst hebben de eigenaars van de BV even gewacht tot er voor de gemeente geen weg terug meer was,  om haar vervolgens te verkopen aan een belangrijke “speler” op het gebied van recreatieparken. Droomparken.

Waarbij het gerucht gaat, dat de te verwachtten winst uit die overeenkomst zodanig is,  dat Droomparken grif bereid was om 4 miljoen te betalen om in het bezit te raken van die overeenkomst.

De overeenkomst voorziet in de uitvoering van een plan waar inmiddels 72 personen en instanties zienswijzen/bezwaren op hebben ingebracht. Onder de instanties bevinden zich zwaargewichten zoals het Ministerie, de Provincie, de IJsselmeervereniging. Alsmede de vereniging Heemschut en de vereniging Oud Enkhuizen.

Het is natuurlijk een uitzonderlijke prestatie als je na twee mislukte pogingen tot een resultaat komt waartegen alle direct belanghebbenden in het gebied, Zuiderzeemuseum, Sprookjeswonderland, Zeilschool/Strandpaviljoen en de Belangenvereniging van standplaatshouders op de camping, bezwaren hebben ingebracht.

Dat wijst er niet op, dat de gemeente de belangen van de direct betrokkenen serieus heeft genomen, maar zich volledig heeft gericht naar de wensen en belangen van de toekomstige ontwikkelaar in de verwachting dat daarmee ook haar eigen belang was gediend.

Inleiding tot de gehele gang van zaken (inclusief de reserves die door de raad naar voren zijn gebracht) kunt U lezen in de notulen van de commissievergadering op 19-1-2016  onder het agendapunt  Doorstart herontwikkeling Recreatieoord Enkhuizer Zand”

En in de notulen van de raadsvergadering op 2 februari 2016 met hetzelfde agendapunt.

Meer over deze bijeenkomsten in volgende columns.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Driemaal is scheepsrecht.”

 1. Het is eigenlijk te triest voor woorden hoe bestuursorganen met hun gemeenteraden fungeren. En helaas is Enkhuizen daar niet uniek in. Komt waarschijnlijk omdat men geen opleidingseisen kent voor het kunnen en mogen vervullen van functies als gemeenteraadslid. Ze zouden toch eens meer de internetsite http://www.raadsleden.nl moeten raadplegen wat van een gemeenteraad verwacht mag/moet worden.

  Like

  1. Voor het houden van toezicht is inderdaad enige vooropleiding gewenst, maar de overgrote meerderheid van de raadsleden beschouwt zichzelf liever als “adviseur” van het college, dan als toezichthouder.
   Uiteraard vindt een college een dergelijke rolverdeling prima. Een adviseur (wiens adviezen men niet of nauwelijks serieus hoeft te nemen) in plaats van een toezichthouder, waar men wel rekening mee moet houden.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: