Discreet stilzwijgen.

Op 7 juni stelt Enkhuizen Vooruit een aantal schriftelijke vragen. Op 25 juni worden die vragen door het college beantwoord.

In haar antwoord op vraag 1 stelt het college het volgende.

Eerst na de overname van de aandelen door de nieuwe aandeelhouder is de statutaire zetel van deze vennootschap gewijzigd. Ook na de overname van de aandelen is en blijft OREZ B.V. onze contractpartner.

Dat vanaf dat moment de diverse wijzigingen, waaronder het bezoekadres, worden doorgevoerd in de reguliere registers is niet meer dan normaal.

Om te beginnen kan worden vastgesteld dat (anders dan door B&W wordt beweerd) de statutaire zetel niet is gewijzigd. En daarmee is er ook geen “bewijs” dat andere zaken (zoals het vestigingsadres) wel zouden zijn gewijzigd na overname van de aandelen.

Bovendien, de aandelen van Orez BV zijn helemaal niet van eigenaar verwisseld.

Dus de bewering, dat het bezoekadres is veranderd als gevolg van de overname, snijdt geen hout. Bovendien, wél een vestingsadres veranderen, maar niet het tijdstip waarop die verandering wordt doorgevoerd vermelden, is volstrekt ongeloofwaardig.

Dat in de eerste (vrijblijvende) fase het correspondentieadres van Tuin en consorten de  Kanaalkade 65A, 1756 AD ’t Zand was zal ongetwijfeld waar zijn.

Maar toen die gesprekken tot serieuze afspraken leken te gaan leiden werd er op 16-06-2016 een rechtspersoon in het leven geroepen (Orez BV) die de beoogde contractpartij voor de gemeente zou zijn.

En die rechtspersoon was (net als de eigenaar van die rechtspersoon) gevestigd op het zelfde adres als Droomparken. En zolang er geen keihard bewijs is van het tegendeel, is het volstrekt verantwoord er van uit te gaan dat, vanaf het moment van oprichting, Orez BV niet meer was dan een voor Droomparken werkende katvanger.

Nu begrijp ik ook wel, dat het voor een college moeilijk is te erkennen, dat ze (in plaats van ergens de regie over te voeren) zich op groteske wijze om de tuin heeft laten leiden.  Maar is dat voldoende rechtvaardiging om de raad (en daarmee indirect ook ons) voor te liegen?

Voor de gewone burger misschien niet, maar volgens de Enkhuizer bestuurscultuur is  vrijwel alles geoorloofd als het gaat om de eigen tekortkomingen te verbergen.

En dank zij het discrete stilzwijgen (dat college en raad uiteindelijk toch in acht zullen nemen), zullen we nooit weten of de gemeentelijke onderhandelaars zich op kinderlijk eenvoudige wijze om de tuin hebben laten leiden, of dat de hele gang van zaken een doorgestoken kaart was, met als oogmerk gemeentelijke eigendom (voor een appel en een ei) van de hand te doen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Discreet stilzwijgen.”

 1. Het moet best wel interessant zijn, om de reactie van E.V. te vernemen op deze “kluit waarmee ze het riet worden ingestuurd”!
  Uit een schriftelijke reactie van hun aan mij, in een eerder stadium over REZ en OREZ, begreep ik dat zij Pim niet hoog achten. En zijn schrijfsels niet betrouwbaar.(niet serieus te nemen)

  Like

  1. Grappig dat men mijn betrouwbaarheid niet publiekelijk aan de kaak durft te stellen, maar alleen maar via stromannen. Alleen voormalig raadslid Bram van der Pijll heeft dat ooit geprobeerd, zodat ik een redelijk idee heb hoe men over me denkt. De rest rekent er op dat 99% van de Enkhuizer bevolking niet de moeite neemt zich in de lokale politiek te verdiepen en dat daarom negeren de beste strategie is.

   Like

   1. Wordt het niet eens tijd om een echte politieke partij op te richten Chris? Niet ‘ik wil de raad controlleren’, maar echte invloed met een paar mensen die wel daadwerkelijk interesse hebben in het reilen en zeilen van Enkhuizen? Veel slechter en incompetenter dan nu kan haast niet.

    Zo, wat ik me zorgen als dat stelletje nitwitz in onze raad zich met het klimaat gaat bemoeien. Of het snelst van het gas af wil. Ik voorzie miljoenen kostende afspraken met Renolit voor stadsverwarming en dergelijke. Dat gaat nooit goed komen.

    Like

    1. Er zitten meer dan genoeg partijen in de raad die vrijwel allemaal hetzelfde willen en zich inmiddels (door middel van een raadbreed akkoord) tot een bestuurlijke Moloch hebben gevormd. Een soort van bestuurlijke afgod, die democratische normen en waarden ondergeschikt heeft gemaakt aan wat er in bestuurlijke kringen als wenselijk wordt ervaren.
     Als 99% van de Enkhuizer bevolking er (uit gemakzucht) geen probleem mee heeft dat de resterende 1% voor hen de dienst uitmaakt, dan heeft het oprichten van een nieuwe partij geen enkele zin, tenzij die partij zich als hoofddoel stelt, een herstel van het respect voor democratische waarden. Maar dat een onderwerp dat voor de meesten zo abstract is, dat het nooit voldoende stemmen zal halen.

     Like

 2. Dit sterkt mij weer in het idee dat OREZ als een anagram van ZERO is bedacht. Denk dat ze zelf in een deuk gelegen hebben. Het was niks, en wordt nooit iets. Het was blijkbaar altijd al Droomparken die er met de buit vandoor zou gaan.

  Wat ik echter helemaal niet begrijp is dat Droomparken een ‘katvanger’ nodig hadden. Lijkt me dat Droomparken in ieder geval de veel meer solvabele partij was. Nou ja, in ieder geval voor ze shirtsponsor van Feyenoord werden.

  Like

  1. Volgens mij doen de Europarken, de Droomparken en de Landals van deze wereld never nooit mee aan openbare aanbestedingen en is dat de voornaamste reden dat niemand reageerde. Vrijwel allemaal werken ze (voor zover ik het kan overzien) via onderhandse gunning. Het idee van een openbare aanbesteding was dus niet alleen volstrekt overbodig (de gemeente had alleen een strand om aan te besteden) ook de mislukking van de aanbesteding was bij voorbaat al gegarandeerd. De grote vraag is dus, wisten de gemeentelijke hotemetoten dit niet, of was de hele openbare aanbesteding een doorgestoken kaart.

   Hoe kan het, dat je zo weinig inzicht hebt in de marktverhoudingen, dat je een procedure voorstelt die tot mislukken is gedoemd. Waarom volg je het advies van de rekenkamercommissie niet op en stel je een projectleider met kennis van zaken aan. In plaats van de zaak in handen te geven van iemand die vlak voor zijn pensioen zit? En zo zijn er nog tal van andere vragen die het vermoeden doen rijzen dat het geheel een doorgestoken kaart was. En dat wat in Bergen (NH) kan gebeuren ook in Enkhuizen kan gebeuren. Met één verschil, namelijk dat de inwoners van Bergen wel in de gaten hebben dat ze door de gemeente worden belazerd, maar de inwoners van Enkhuizen nog steeds geen idee hebben.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: