Open brief

Hierbij mijn open brief aan de raad. De inhoud spreekt voor zich dunkt me.

——————————————————————-

Geachte leden van de raad,

Het zal u wellicht zijn ontgaan, maar sinds 1 oktober 2009 onderhoud ik een weblog waarin ik mijn observaties over de lokale politiek noteer. Mijn bedoeling is om daar dit jaar nog mee door te gaan, om daarna te proberen de afgelopen 10 jaar samen te vatten onder de noemer “10 jaar bestuurscultuur in Enkhuizen”.

In die 10 jaar heb ik vier keer een WOB verzoek gedaan.

 • Mij eerste verzoek betrof documenten die betrekking hadden op een compromis, dat was bereikt over de kosten van elektraverzwaring in de Drommedaris (tussen gemeente/aannemer en gemeente/stichtingsbestuur). Er bleek tussen gemeente en aannemer/stichtingsbestuur geen correspondentie te zijn gevoerd over de inhoud van het uiteindelijk bereikte compromis.
 • Mijn tweede verzoek betrof de toepassing van de onkostenvergoeding voor fracties. Helaas werden niet alle gevraagde documenten verstrekt. Uit de documenten die wel werden verstrekt bleek echter wel dat een flink aantal fracties zich niet aan de regelgeving had gehouden.
 • Mijn derde verzoek betrof de overeenkomst met de architect van de Drommedaris. Wederom ontbrak een essentieel document, dit keer aangaande de financiële afwikkeling.
 • M’n vierde verzoek betreft de overeenkomst die tussen de gemeente en Orez BV is gesloten. Een opsomming van de documenten waar ik tot dusver om heb gevraagd kunt U hier vinden. Inmiddels heeft de projectleider van het project, dat is afgerond in de zin dat de overeenkomst tussen gemeente en Orez een feit is, voor de tweede maal om uitstel gevraagd.

Dit alles heeft bij mij de indruk gewekt, dat het college van B&W van Enkhuizen (ongeacht haar samenstelling) zich er niet of nauwelijks om bekommert of de Wet Openbaarheid van Bestuur naar behoren wordt uitgevoerd.

Het leek me gepast om u, als toezichthouder van het college, daarvan op de hoogte te stellen. In de verwachting, dat u van de u gegeven bevoegdheden zodanig gebruik zult maken, dat toekomstige verzoeken op grond van de WOB wel efficiënt en naar behoren door de gemeente Enkhuizen zullen worden uitgevoerd.

Deze open brief is verstuurd naar de fractievoorzitters (presidium) in de verwachting dat zij een kopie ervan zullen doorsturen naar de overige leden van hun fractie en de commissieleden.

Daarnaast publiceer ik hem op mijn weblog.

met vriendelijke groet,

Chris Segerius

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Open brief”

 1. Om gemeenteraden in stelling te brengen bij ingediende WOB-verzoeken zou ik bedenken om naast een ingediend WOB-verzoek deze als bijlage toe te voegen aan een e-mail gericht aan alle gemeenteraadsleden zodat zij enige controle kunnen uitvoeren of ingediende Wob-verzoeken op correcte wijze zijn afgehandeld door het college van B&W?

  Like

  1. Op zich een logische reactie, maar mijn ervaring is dat raadsleden een wob verzoek tot een individuele kwestie bestempelen waar ze geen uitspraak over doen.

   Like

  1. Mijn brief is gericht aan het hoogste orgaan binnen de gemeente (de raad) en verstuurt naar het presidium van de raad. Met het verzoek haar door te sturen naar de overige raads- en commissieleden.
   Ik heb inmiddels begrepen dat mails gericht aan de fractievoorzitters van de raad ook automatisch belanden in het postvak van de burgemeester, zodat ook hij op de hoogte is. Inmiddels hebben twee fracties gereageerd met de mededeling dat zij de kwestie binnen hun steunfractie zullen aankaarten.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: