Bestuurscultuur.

Mijn eerste schrijfsels over de lokale politiek in Enkhuizen dateren van 1 oktober 2009. Tien jaar later is het totaal opgelopen tot bijna 2500 en met meer dan 9000 reacties op die schrijfsels.

Wat mij betreft een aardige database voor een boekje over 10 jaar bestuurscultuur in Enkhuizen. Met als hoogtepunten de realisatie van een Sociaal Medisch Centrum in de Vijzelstraat, de verbouwing van de Drommedaris en “last but not least” de herinrichting van het recreatieoord Enkhuizerzand.

Die herinrichting was (wat mij betreft) 10 jaar geleden begonnen met de aanschaf van de Uilenbanen en is negen jaar later (op 20 november 2018) afgerond met de ondertekening van de (met OREZ BV gesloten) anterieure overeenkomst.

Die overeenkomst bepaalt de wederzijdse verplichtingen die partijen ten opzichte van elkaar zijn aangegaan. Eén daarvan, de eigendomsoverdracht van grond, heeft inmiddels (door middel van die anterieure overeenkomst) plaatsgevonden, zonder dat de raad in de gelegenheid is gesteld haar bedenkingen kenbaar te maken. (art 169.4 gemeentewet).

Maar dat is niet het enige. Het college is er in geslaagd om, na jarenlange voorbereiding, met OREZ een plan overeen te komen, waartegen alle zogenaamde “stake-holders” in het gebied (SWL, ZZM, Strandpaviljoen, Campingbewoners) maar ook “gewone” gebruikers van het gebied, bezwaren hebben ingebracht.

Dat is in zichzelf een fenomenale prestatie, die wat mij betreft onlosmakelijk verbonden is met de bestuurscultuur die men Enkhuizen de afgelopen 10 jaar in stand heeft weten te houden. Sterker nog, die men sinds de verkiezingen van 2018 heeft “verbeterd” door het formeel afschaffen van de oppositie.

Daarmee zijn de onderlinge verhoudingen ongetwijfeld enorm verbeterd, maar het doel van een gemeenteraad is niet, om haar werkzaamheden (voor zichzelf) zo prettig en makkelijk mogelijk te maken, maar om op effectieve wijze toezicht te houden op het doen en laten van het college.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Bestuurscultuur.”

  1. Volgens mij is het begin 2000 al ingezet met het uittreden van Enkhuizen uit het Recreatieschap West Friesland, ik geloof ten tijde van Bode en anderen. Bureau Vijn uit Oenkerk heeft indertijd voor de gemeente Enkhuizen een plan opgesteld voor de herinrichting van het Enkhuizerzand. Vijn is opgegaan in Rho, adviseurs voor leefruimte. Héél toevallig heeft Rho Droomparken als klant, zie https://www.rho.nl/portfolio/droomparken-vakantieparken-met-gevoel-voor-mens-en-natuur

    Like

    1. Hallo Joris, uiteraard is de bestuurscultuur veel eerder ontstaan dan oktober 2009 toen ik besloot een blog bij te gaan houden over de lokale politiek. Elke informatie over de tijd daarvoor is welkom. Het plan van bureau Vijn ken ik niet, maar het moet uit de vergetelheid te ontrukken zijn. Er was ook een voorstudie over de aanleg van een strand inclusief een kostenraming van € 1,3 miljoen. Kan dat het plan Vijn geweest zijn?

      Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: