Doodlopende weg.

Hoewel ik internet-petities normaal gesproken niet zo zie zitten, heb ik deze, die door de vereniging Heemschut in gang is gezet, toch maar ondertekend.

Het is een oproep aan de gemeente om de plannen inzake het vakantieparadijs, (die zij met Orez bv is overeengekomen), te wijzigen. Ik had de eer voor die wijziging graag aan onze politieke voorlieden in de raad overgelaten, maar behoudens Frank van Gangelen van EV!, houden die zich eigenlijk alleen maar schuil.

Ze mogen zich namelijk pas ergens in verdiepen als het college (nou ja het college, eerder het bedrijfje dat het college heeft ingehuurd om het bestemmingplan te maken en dat zo prettig samenwerkt met Droomparken) de kans heeft gekregen om ze te vertellen wat ze van het plan (en de bezwaren die er tegen zijn ingebracht) moeten vinden.

Gaat Heemschut daar met zijn petitie verandering in brengen? Ik hoop van wel, maar vrees van niet.

Het echte probleem is niet Droomparken, dat best bereid zal zijn een ander plan uit te voeren dan is overeengekomen. [Tenminste, als de tot dusver gemaakte kosten worden vergoed.]

Het probleem ligt toch echt bij het college en haar onderdanige aanhangers in de raad.

Om redenen die alleen Joost weet, besloot het Enkhuizer college om de belangen van het ZZM  gewoon te negeren en ging daarmee een strijd aan die ze onmogelijk kan winnen en waardoor het aanzien van Enkhuizen (in de ogen van de buitenwereld) alleen maar zal dalen.

Wat de buitenwereld ziet is een koppig gemeentebestuur, dat een heel recreatieoord verkwanselt aan een projectontwikkelaar. Zonder ook maar een seconde rekening te houden met de wensen van het ZZM. De instantie, die van de rijksoverheid de opdracht heeft gekregen om ons cultureel erfgoed te beschermen, te beheren en te presenteren.

Dan kun je als college wel beweren dat dit je allemaal niets kan schelen en dat je de bouw van zoveel mogelijk huisjes belangrijker vindt, maar dan laadt je alleen maar de verdenking op je, dat je kennelijk een persoonlijk belang hebt bij de bouw van zoveel mogelijk huisjes.

Ik acht Droomparken namelijk heel goed in staat een plan te maken dat geen visuele bedreiging voor het ZZM vormt. Met allemaal aantrekkelijke villa’s voor welgestelde medeburgers die ze vervolgens (al dan niet) gaan verhuren.

Alleen niet in zulke grote aantallen als waartoe het college zich inmiddels heeft verplicht.

Als dat een wat minder profijtelijk plan voor Droomparken is, dan is dat jammer, maar ook Droomparken heeft geen enkel belang bij een plan dat nooit zal worden uitgevoerd.

Ze heeft meer dan een miljoen betaald voor het plan van Orez bv en die investering kan ze alleen maar terug verdienen als er een plan op tafel komt, dat ze wél mag uitvoeren.

Het enige wat nodig is, om de boel in gang te zetten, is, dat het college erkent, dat ze een dom besluit nam toen ze destijds besloot de wensen van het ZZM te negeren. Maar over die wijsheid lijkt men in de Breedstraat nog even niet te beschikken.

En haar toezichthouder is te laf om haar op die tekortkoming te wijzen, zodat we blijven doorgaan op een geldverslindende, maar doodlopende weg.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Doodlopende weg.”

 1. Er lopen op dit moment twee petities die in principe gelijkwaardig zijn wat de intentie betreft. Doel van de petities is aanpassen van de plannen en dan ontwikkelen van het REZ. Ben ik helemaal mee eens. Ik heb de eerst lopende petitie ook ondertekend. Toch bekruipt mij het gevoel dat er twee kampen in Enkhuizen zijn ontstaan. Een kamp met burgers die tegen ontwikkeling van het REZ zijn wat natuurlijk niet zo is maar die tegen de wijze van hoe of de zaken worden bekokstoofd en achter gesloten deuren worden behandeld en afgedaan. Of het eeuwige zwijgen en de waarheid steeds geweld word aangedaan. En dat er met de huidige campinggasten , bijna net zo Enkhuizer als iedereen schandalig word omgegaan.

  Like

  1. Beide petities zijn niet gelijkwaardig. De petitie van Heemschut is een oproep aan het bestuur de bestaande plannen aan te passen. Een oproep die EV! ook gedaan heeft, maar door het college is afgewezen. Ook ik heb die oproep (die volgens mij door Frank van Gangelen was geformuleerd) gesteund en voorgesteld om een (tijdelijk) nieuw presidium te vormen om de mogelijkheden van een nieuwe start te bestuderen.

   Een mogelijkheid die het reguliere presidium op aanraden van het college van de hand wijst. Maar de kadaverdiscipline binnen de lokale politieke staat zoiets niet toe. De vrijheid van opvatting blijkt een wassen neus te zijn.
   Jammer, want de politiek is bedoeld om maatschappelijke tegenstellingen (die er altijd zullen zijn) op te lossen. Maar als de politiek zich verschuilt, dan worden die tegenstellingen alleen maar groter, zoals we nu zien gebeuren met de tweede petitie.

   Die is anders, omdat die het stadsbestuur oproept door te gaan op de ingeslagen weg, wat in mijn ogen een doodlopende weg is. Omdat ik niet geloof dat provincie of Raad van State zullen toestaan dat het belang van het ZZM ondergeschikt zal worden gemaakt aan het belang de gemeente om zoveel mogelijk huisjes te mogen bouwen.

   Beide petities zijn dus niet gelijkwaardig, omdat de één aandringt op wijziging van de bestaande plannen, terwijl de ander aandringt op een voortzetting van iets dat in mijn ogen een doodlopende weg is. Zelfs al stemt half Enkhuizen voor de tweede petitie, dan nog zal de Raad van State en afweging maken tussen het belang van het ZZM en Droomparken.

   Het enige wat er (dank zij het zichzelf afzijdig houden van de politiek) wordt bereikt is dat zich twee groepen van burgers gaan vormen die zich onverzoenlijk tegenover elkaar opstellen. De politiek was bedoeld om dat in goede banen te leiden, maar schiet in dat opzicht te kort in Enkhuizen.

   Like

    1. Ik las het toch meer als een oproep om door te gaan op de ingeslagen weg, met als extra aanvulling de aanleg van een buitenbad. Iets wat NE bepleit en wat waarschijnlijk de reden is dat Jan Raven de petitie heeft ondertekend. Of is er nog een Jan Raven. Zou zo maar kunnen.

     Like

     1. De Jan Raven van NE houd zich al net zo stil als de rest, dit zal waarschijnlijk wel een ander zijn. Verder zal de petitie ook niet veel uithalen lijkt me. Het hangt toch van andere partijen af of de plannen doorgaan zoals ons college voor ogen heeft. De tijd zal het leren.

      Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: