Plichtsverzuim.

Kortgeleden vroeg ik me af of de verkoop van het REZ wel rechtsgeldig was, omdat de raad daar naar mijn overtuiging altijd toestemming voor moest geven en dat dit (voor zover ik wist) nog niet was gebeurd.

Ik stelde vraag aan de provincie. Ik had hem ook aan de gemeente kunnen stellen, maar dan duurt het vaak een week of acht voordat je antwoord krijgt. Enfin, de provincie heeft inmiddels geantwoord  en daaruit bleek dat mijn veronderstelling, dat de raad de verkoop van grond moet goedkeuren, onjuist was.

De raad moet in de gelegenheid worden gesteld om haar wensen en bedenkingen met betrekking tot de verkoop aan het college kenbaar te maken. Die kan het college naast zich neerleggen, waarop de raad dan weer kan reageren door het college naar huis te sturen, maar waar het om gaat, is de verkoop rechtsgeldig, is duidelijk. Het college is bevoegd tot het aankopen en verkopen van grond en heeft daarvoor geen toestemming van de raad nodig.

In dit geval kun je het college hoogstens verwijten dat ze heeft nagelaten de raad in staat te stellen haar wensen en bedenkingen kenbaar te maken, maar wie zou dat verwijt dan moeten maken? Het was de raad zelf die het college had ontslagen van die verplichting.

En daarmee ben ik weer terug bij de column die ik in 2016 ooit eens voor de Enkhuizer Krant schreef met de kop dat “Plichtsverzuim van de raad lokt plichtsverzuim van het college uit”.

Doordat de raad in veel gevallen haar eigen plichten niet serieus neemt en zich er met een Jantje van Leyden van af probeert te maken, is ze ook niet in staat om anderen (het college) iets te verwijten. Namelijk, dat die haar verplichtingen niet serieus neemt.

Met als gevolg, dat driekwart van ons recreatieoord inmiddels onderhands is verkocht aan een ontwikkelaar en dat men akkoord is gegaan met een plan waar bijna niemand blij mee is en dat dus ook niet zal worden gerealiseerd.

Zodat er tegen additionele kosten een nieuw plan zal moeten worden gemaakt. Logisch dat het overgrote deel van de raad zich schuil houdt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: