Beoordelingscommissie.

commissie

Gisteren schreef ik, dat ik begreep waarom  het college de raad zoveel mogelijk in het duister liet voor wat betreft haar plannen met het REZ.

Dat de raad de keuze kreeg tussen “gaan” en “niet gaan” en zich (na het maken van die keuze) nergens meer mee mocht bemoeien.

De SP mag zichzelf wijs gemaakt hebben dat een meerderheid van de raad de plannen heeft goedgekeurd, maar dat is dan een treffend voorbeeld van zelfsuggestie.

De bestaande plannen zijn namelijk goedgekeurd door een door het college in het leven geroepen beoordelingscommissie. Hoe die is samengesteld weet ik niet, behalve dat ze drie stedenbouwkundigen bevat.

Zoals ik ook niet weet, waaruit hun advies bestond. Met name hun advies over de definitieve versie van de plannen, dat inmiddels zoveel stof heeft doen opwaaien.

Voor mij reden om door middel van een WOB verzoek om hun samenstelling te vragen en inzage te vragen in de door hun gegeven adviezen.

Vervelende bijkomstigheid is natuurlijk dat de gemeente altijd de maximale tijd neemt om op vragen (in het kader van een WOB verzoek) te antwoorden.

De wet schrijft voor vragen binnen 4 weken te beantwoorden, maar dat uitstel met nog eens 4 weken een mogelijkheid is. Het is dus niet denkbeeldig, dat we pas eind juli weten wie er in de beoordelingscommissie zaten en wat hun advies was ten aanzien van het definitieve plan, dat inmiddels “in procedure” is gebracht.

Maar dat is ruim voordat de raad in september 14 dagen de tijd krijgt om zich een beeld te vormen van de ingediende bezwaren en daar vervolgens een besluit over neemt. Het enige besluit dat ze (na 3 jaar onderhandelen met Orez BV) heeft mogen nemen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Beoordelingscommissie.”

 1. Het is niet te geloven, dat je als raadslid na een no-go /go beslissing niet informeert hoe het gaat met de plannen, welke je in handen geeft van een beoordelingscommissie. Heet dat slapend geld verdienen?

  Like

  1. Om misverstanden te voorkomen. De raad werd op min of meer regelmatige tijdstippen geïnformeerd over de gang van zaken, maar omdat geen besluit diende te worden genomen nam men die informatie meestal voor kennisgeving aan. Ze bestond sowieso voornamelijk uit algemeenheden. Het grappige is dat de SP, maar waarschijnlijk ook anderen denken dat ze wel degelijk een besluit hebben genomen. Dat is dus niet waar. Het was een verzoek van het college om bij voorbaat de uitkomst goed te keuren. De enige die tegen dat verzoek heeft geageerd was Hans Langbroek.

   De rest vond het waarschijnlijk net zo makkelijk om nergens meer over na te hoeven denken. Vergelijk dat met de bestaande situatie. Slechts twee partijen verbazen zich over de gang van zaken. De rest wacht tot september waar het college mee komst en stemt dan gewoon voor het nieuwe bestemmingsplan.

   Like

 2. Hoe gemeenten te werk gaan, ons z.g. Democratisch ingestelde besturen, kun je daarvan ook vanavond zien, ik dacht om 20:30 op ned. II. Onderdeel daarvan gaat
  Over Bergen. Zie anders ook ter inleiding het programma Pauw van gisteravond. Democratie of op machtlust ingestelde besturen met hun achterliggende ambtenaren.
  Gister op de iPad gezien met de ziggo-app op onze vakantieverblijf in Italië

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: