Drastische stappen.

Waar ik me over verbaas is de onvervalste weerzin, die er door een meerderheid van de raad ten toon wordt gespreid jegens het ZZM. Een nauwelijks verholen afkeer, die onderbouwd wordt met speculaties over mogelijk duistere  motieven van het ZZM.

Kennelijk is een directie, die zich inzet voor wat ze ziet als haar taak (het verdedigen van het museale belang) verdacht. Zo ook de instanties die haar daarbij steunen, zoals het ministerie OCW en de provincie. Allemaal inconsequent en enigszins verdacht als we de SP leiding mogen geloven.

Als er raadsfracties zijn die begrip hebben voor het ZZM, dan hebben ze dat tot dusver verdomd goed weten te verbergen.

Waarschijnlijk heeft het te maken met de woeste beschuldigingen die ex-burgemeester Baas (bij zijn afscheid) uitsprak en is deze vorm van wantrouwen, jegens andere dan de eigen opvattingen, inmiddels in Enkhuizen salonfähig geworden.

Dat onverholen wantrouwen komt ook naar voren, als de SP het begrip “museale beleving” probeert af te schilderen als een recente uitvinding van het museum.

Als Jeu de Boules speler had ik me aangemeld voor de voorlichtingsbijeenkomst voor de stakeholders in februari 2017. Toen werd het eerste (voorlopige) ontwerp gepresenteerd.

Na afloop sprak ik voor het eerst van mijn leven met de directeur van het ZZM. Hij liet me weten, bijgevallen door een lid van de Raad van Bestuur, dat het museum zeer grote bezwaren koesterde tegen de plannen van Orez. Vanwege de aantasting van wat hij toen al de de museale beleving noemde.

Hoe kan het, dat ik sinds februari 2017 weet, dat het museum problemen heeft met het plan van Orez (omdat het een inbreuk vormde op de museale beleving) en dat de SP (en al die andere raadsfracties) dat volledig is ontgaan. En dat ze daarom denken dat het om een recent verzinsel van het ZZM gaat?

Zou het misschien komen, omdat de raad haar kennis (over welk onderwerp dan ook) in de eerste plaats ontleent aan wat het college haar daarover vertelt? En dat, als het college anderhalf jaar lang de raad in onwetendheid houdt over de problemen die het ZZM heeft met het “voorlopige” ontwerp, de raad er dan domweg vanuit mag gaan dat die problemen er ook niet zijn?

Raadsleden hadden natuurlijk ook zelf even bij het ZZM kunnen informeren, maar zulke drastische stappen nemen ze niet graag.

Liever wachten ze tot het college hen vertelt wat wel en wat niet van belang is. Iets doen aan de bezwaren van het ZZM vond het college aantoonbaar niet van belang. Waarmee tevens de opvatting van de raad is verklaard.

De resterende vraag is, of die opvatting gedeeld zal worden door de bestuursrechter van de Raad van State. [Tenzij de provincie eerder ingrijpt natuurlijk. In dat geval wordt het bestemmingsplan gedeeltelijk buiten werking gesteld tot het moment dat het bestuur van de gemeente weer bij zinnen is.]

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Drastische stappen.”

 1. Het is buitengewoon slecht, dat de schijn wordt gewekt van “partij”digheid naar het ZZM.
  Er worden waardevolle en mooie zaken bewaard en getoond van Enkhuizen, in Enkhuizen en door Enkhuizers.
  En ook van meerdere plaatsen rondom de vroegere Zuiderzee van vóór de Afsluitdijk en dat is volgens mij een reden om trots te zijn op iedereen, die zijn of haar steentje hier aan bijdraagt onder bezielende leiding van directeur Stephan Warnik.

  Like

  1. Keimpe, ik zou het anders willen stellen. Ik vind het uitermate arrogant van de raad van Enkhuizen om te denken dat zij alleen weet wat goed is voor Enkhuizen en uitermate kortzichtig om te denken, dat het voor haar niet nodig is om rekening te houden met de opvattingen van andere “eerbiedwaardige” instanties. In mijn ogen is het ZZM een eerbiedwaardige instantie.

   Like

  1. Nee, de burgemeester heeft een contract voor 6 jaar. Een nieuwe raad is pas mogelijk in 2022. Alleen het college kan tussentijds vervangen worden.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: