Regie voeren.

Dat ik, afgelopen maandag (21 mei) niet aanwezig mocht zijn bij de perspresentatie van de nieuwe ontwikkelaar van het Enkhuizerzand, bevestigt dat de gemeente in staat is om dingen te verbieden.

[Bijvoorbeeld de aanwezigheid van de raad bij een informatieavond van het ZZM of de aanwezigheid van het “Volksfront tot behoud van” en mijn persoontje bij de presentatie  van de nieuwe ontwikkelaar van het recreatieoord.]

Maar dat is natuurlijk niet het bewijs, dat je ergens de regie over voert. Het laat  alleen maar zien, hoe krampachtig je bezig bent om de schade aan je eigen reputatie te beperken. Het zelfde geldt natuurlijk ook voor de burgemeester als hij op Facebook net doet of hij vragen beantwoordt. (Ze staan als reactie onder een voorgaand bericht)

Nu kan me de reputatieschade van B&W en de gemeenteraad nauwelijks iets schelen, wel ben ik nieuwsgierig hoe groot de schade is, die beide instanties inmiddels hebben toegebracht aan Enkhuizen.

Daarbij helpt het, als we ons niet in allerhande details verliezen, maar het zicht blijven houden op de grote lijnen. Wat er op neer komt, dat Enkhuizen grond levert voor de bouw van 200 huisjes en een camping.

Terwijl Droomparken de aanleg van het strand en bijbehorende infrastructuur voor haar rekening neemt.

Stel dat de verkoop van die 200 kavels 20 miljoen oplevert en de kosten van de door de ontwikkelaar (Droomparken) aan te leggen infrastructuur 8 miljoen zijn. Dan zijn dat de kaders waarbinnen de toekomstige ontwikkeling gaat plaatsvinden.

Het tijdstip waarop Droomparken de Orez aandelen kocht, maakt volstrekt duidelijk  dat het Droomparken een zorg zal zijn of het bestaande plan zal worden uitgevoerd.

Als het wordt afgekeurd, (en dat ligt in de lijn der verwachting) dan zal het aan de gemeente  zijn om een nieuw plan te presenteren, dat Droomparken dezelfde voordelen biedt als het plan dat ze zojuist van Orez hebben gekocht.

Dus 200 bouwkavels die verkocht kunnen worden voor 20 miljoen en infrastructurele werken die niet meer kosten dan (pakweg) 8 miljoen.

Dat zijn dus de kaders waarbinnen de toekomstige besprekingen met Droomparken zich zullen bewegen. Alles zal mogelijk zijn, zolang de 12 miljoen (die ze door middel van het huidige plan denken te kunnen verdienen) maar niet in gevaar komt.

In ruil voor een strandje (en de weg er naar toe) hebben we het recreatieoord weggeven en Droomparken in staat gesteld om er (pakweg) 12 miljoen mee te verdienen.

Primair, omdat college en  raad te lui zijn om na te denken en te arrogant om ook eens naar anderen te  luisteren. Ze dachten een beroep te kunnen doen op de creativiteit van de markt en dit is de – toegegeven- creatieve oplossing die ze hebben gekregen.

regisseurHet valt nooit helemaal uit te sluiten, dat naast Droomparken en de vroegere eigenaars van Orez er ook andere “insiders” hebben geprofiteerd van deze gemeentelijke gulheid. Maar daar zou je dan onderzoek naar moeten doen en ik denk niet dat daar binnen het college en de raad veel animo voor zal bestaan.

Enfin, aanstaande dinsdag vergaderen ze weer en dan horen we ongetwijfeld hoe de wethouder de toekomstige gang van zaken gaat “regisseren”. Want dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Niet dat we het recreatieoord hebben weggegeven, maar dat het  allemaal onder de strikte regie van de gemeente is gebeurd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Regie voeren.”

  1. Als het klopt krijgen wij ( camping) wederom uitleg vd stand van zaken van Gemeente . Waarschijnlijk 1 of 2 juni inloopvergadering Enkhuizerzand.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: