Roependen in de woestijn.

Te oordelen naar het overzicht dat het Dagblad voor West-Friesland hedenochtend (woensdag, 15 mei) ) publiceert, wordt de lijst met bezwaarmakers tegen de plannen voor het Enkhuizerzand alleen maar langer.

In dat overzicht ontbreekt uiteraard dit blog (dat zich als een van de eersten uitsprak tegen deze plannenmakerij), maar dat ben ik inmiddels gewend.

Naast de lange lijst van instanties die in het geweer komen, zou ik graag aandacht vragen voor een tweetal hoogst persoonlijke zienswijzen.

De eerste is die van Jochem Kornalijnslijper, die zijn zienswijze plaatste als reactie onder mijn column  “Zienswijzen” op mijn blog “PaljasProjecten”.

De tweede is van oud raadlid Arno Noorman, die hij me per e-mail deed toekomen en die ik, met zijn toestemming, als reactie onder hetzelfde bericht publiceer.

Hij zijn twee zeer persoonlijke ontboezemingen, die ik de moeite van het lezen waard vind en daarom van harte aanbeveel. U kunt ze beide lezen als u deze link aanklikt.

Dan even iets over het verschil tussen “Pim’s Prietpaat” en “PaljasProjecten”.

Prietpraat is bedoeld als lopend commentaar op wat onze lokale politici nu weer aan het uitspoken zijn. PaljasProjecten (met ondertitel “verzet der machtelozen”) is een poging de gebeurtenissen in een wat breder en algemener (Paljas) perspectief te plaatsen.

Beide zaken overlappen elkaar, waarbij Prietpraat gewoonlijk wat directer en daardoor ook harder in zijn oordeel is dan Paljas. Omdat de Paljas filosofie berust op de erkenning, dat we toch nooit meer zullen zijn dan roependen in de woestijn.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

8 gedachten over “Roependen in de woestijn.”

 1. Ald de raad nu ruggengraat toont en het college mededeeld om het oorspronkelijke plan ten uitvoer te brengen dan denk ik dat veel burgers daar mee instemmen. Het zal dan waarschijnlijk de ontwikkelaar zijn die daar moeite mee zal hebben.

  Like

  1. Rob,
   Een vlekkenplan is een globale indeling van het gebied en vormt als zodanig het kader waarbinnen de ontwikkeling zou moeten plaatsvinden. Echter, de raad had het oordeel of er binnen die kaders gewerkt was, overgedaan aan een door het college aan te stellen commissie van deskundigen waarvan ik de samenstelling niet weet.

   Ik overweeg een WOB in te dienen om in het bezit te komen van het advies dat de commissie het college heeft gegeven.

   Like

 2. Ja Jur, woongenot is niet het enige ijk middel om je stad en regio leef baar te houden. Zeker een recreatieoord beoordeel je niet met geografische beperkingen. Als ik verbouw woont de ambtenaar vaak mijlen ver van de Burgwal, mag hij er dan ook niets van vinden? lees mijn opstel nog een keer, maar dan wat langzamer, dan zie je wel iets meer kapstokken dan alleen woongenot. En weet je, niet jij of ik maar onze kleinkinderen zullen over ons oordelen.
  Ik probeer me vast in te leven in hun belevingswereld. Het valt me tegen dat jij, als zwaargewicht in de politiek, je beperkt in je oordeel.
  Groet Joon, ook wel John, eigenlijk Jochem.
  ( Koffie toe?)

  Like

 3. Mooi dat beide betrokken Enkhuizers een zienswijze hebben ingediend. De vraag is, worden zij geschaad in hun woongenot.
  Ik denk het niet. De heer Kornelijnslijper woont aan de burgwal en de heer Noorman aan de ruiter. Beiden wonen dus kilometers ver van het REZ en verkeershinder zullen zij ook niet ervaren.

  Like

  1. Ha Jur, bedankt voor je reactie. Ik vraag me af of je m’n zienswijze hebt gelezen. Het gaat me namelijk helemaal niet om m’n woongenot, maar om gezond boerenverstand van de huidige raadsleden. Leidend tot het besef dat belangen niet goed zijn afgewogen en de plannen inmiddels zijn ontspoord ten opzichte van aanvankelijke bedoelingen. In de hoop en veronderstelling dat de gemeenteraad hierop ingrijpt. Want leven in een stad die zuinig is op haar historie, schoonheid en parels draagt bij aan ieders woongenot, ook die van mij.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: