Tonnen?

Het NHD laat in de krant van zaterdag Orez BV aandeelhouder Ruud van Leeuwen aan het woord. Ruud is boos op het ZZM, waarvan akte, maar wat ik leuker vind is, dat Ruud een tipje van de sluier oplicht over iets, waar de gemeente en Orez BV tot dusver altijd heel geheimzinnig over hebben gedaan.

De oorspronkelijke inzet voor dit project was, dat de gemeente de grond 30 jaar vrij van erfpacht zou aanbieden. Dat vertegenwoordigde een bepaalde waarde en die waarde zou voldoende moeten zijn om infrastructurele werken, zoals wegen en een strand te bekostigen.

Ergens tijdens de onderhandelingen is dat [zonder de raad te informeren (?)] standpunt verlaten en besloten de grond niet langer 30 jaar vrij van erfpacht uit te geven, maar te verkopen.

Een beslissing die m.i. belangrijk genoeg was om er een raadsbrief aan te wijden, maar dat is niet gebeurd. En de raad valt, tenzij er een raadsbrief over verschijnt, zelden iets op.

Met dit in het achterhoofd las ik met belangstelling de volgende opmerking van Ruud in het NHD van zaterdag.

Ondertussen wordt net gedaan alsof wij de grond voor niks krijgen. Dat is niet zo, naast de inrichting van het openbaar gebied en beheer voor de komende tien jaar, betalen wij ook gewoon een vierkantemeterprijs. Ik kan geen bedrag noemen, maar die is niet misselijk. Dan praat je echt over tonnen, waar de gemeente leuke dingen mee kan doen.’’

Ruud heeft het dus over tonnen. Het hoogst mogelijk bedrag in tonnen is 9,99 ton, (daarboven hebben we het over miljoenen) dat we voor het gemak even afronden tot 1 miljoen euro. De volgende vraag is natuurlijk om hoeveel grond gaat het eigenlijk. Vakantiepark plus camping lijkt me al gauw 20 ha wat een bruto grondprijs van € 5,- m2 oplevert.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Zoals Ruud terecht opmerkt moet ook het openbaar gebied worden ingericht en daarmee moet de m2 verhoogd worden. De gemeente moet vrij nauwkeurig weten wat die inrichtingskosten zijn, want zonder dat te weten kun je niet onderhandelen met een ontwikkelaar. Bovendien kun je dan ook niet bepalen tegen welke prijs je de grond verkoopt.

Maar die kennis wordt nooit gedeeld met de raad.

Voormalig CDA raadslid Jur Visser rekent (in een reactie op dit blog) uit, hoeveel het te bouwen vakantiedorp (in de toekomst) wel niet zal opbrengen voor de gemeente. Mijn vraag is echter deze.

Waarom verdiepen raadsleden zich altijd alleen maar in [discutabele] opbrengsten in de toekomst en verdiepen ze zich nooit in de concrete opbrengsten in het heden? [Zoals de opbrengst uit de verkoop van grond op een unieke locatie.]

Reacties op de inhoud van deze column het liefst onder dit bericht, omdat reacties op Facebook al na een paar dagen niet meer zijn te achterhalen.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Tonnen?”

 1. Dat is logisch dat raadsleden nergens over nadenken zowel in het heden als in de toekomst. Maar dat gaat nu misschien veranderen nu de minister besloten heb met terug werkende kracht de raadsvergoeding van kleine gemeenten (tot 24.000 inwoners waaronder ook Enkhuizen, Stede Broec en en Drechterland onder vallen) om de maandelijkse vergoeding van tussen € 251 tot € 618 te verhogen in 2018 naar €959,- en voor 2019 naar € 991. De grondslag van die verhogingen was volgens het bericht dat daarmee zo beter in balans is met de toegenomen verantwoordelijkheden en het takenpakket, bij voorbeeld op het gebied van decentralisaties in het sociale en fysieke domijn (omgevingswet). Dus ben benieuwd hoe raadsleden zich gaan ontwikkelen nu ze toch een flinke vergoeding ontvangen.

  Like

 2. De kosten voor OREZ BV kunnen sowieso omlaag, als men de constructie van landaanwinning (Bastion pieren) achterwege laat.
  Ga maar na: in het ontwerp bestemmingsplan valt te lezen:
  Titel 2.12 IJsselmeergebied.
  Artikel 2.12.2 Sub.1 Indien het bestemmingsplan niet is vastgesteld ten tijde inwerkingtreding van Titel 2.12 IJsselmeergebied maakt een bestemmingsplan geen nieuwe bebouwing of landaanwinning mogelijk
  Uitzonderingen worden vermeld in
  Sub 2. a t.m. f
  Sub 3. Niet geldig voor overstroombare natuurontwikkeling etc.
  Sub 4. Voor toepassing Lid 1 is 22 december 2009 maatgevend
  Toetsing artikel 2.12.2 wordt gesproken over een landtong van 5,75 ha. Deze is deels overstroombaar en telt daarom niet helemaal mee in de toename.
  Gaat OREZ de sluizen bedienen in de afsluitdijk, om hoog water te veroorzaken?
  Orez stelt voor een een gat te graven en te vullen met water met een oppervlakte van 2.85 ha, wat in hun ogen afgetrokken mag worden van e 5,75 ha, zodat landaanwinning onde de grens van 3 ha. uitkomt.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: