Onvoldoende capaciteit.

Ik schat, dat er zo’n 400 belangstellenden waren komen opdagen om de door het ZZM georganiseerde informatiebijeenkomst bij te wonen.

Wat mij betreft het bewijs hoe volkomen nutteloos en wereldvreemd onze bestuurders zijn, die immers kort geleden (vrijwel unaniem) hadden besloten om niet aanwezig te willen zijn bij deze, oorspronkelijk voor hen georganiseerde, bijeenkomst.

De presentatie was professioneel, adequaat en bevatte niets, dat in tegenspraak was met wat ik de afgelopen 2 jaren over dit onderwerp (op mijn blog) heb beweerd. In totaal heb ik meer dan 180 keer over het recreatieoord geschreven en het meeste staat nog steeds als een huis overeind.

Tijdens de vergadering presenteerde (voormalig huisarts) Cees Miedema zich als een van de oprichters van wat ik liefkozend het “Volksfront Tot Behoud Van Het Enkhuizerzand” zou willen noemen.

Zijn eis was, dat de gemeente zich onmiddellijk uit het plan diende terug te trekken. Een sympathieke gedachte, die naar mijn inschatting elke inwoner van Enkhuizen (jong en oud) ongeveer € 100,- zal gaan kosten in de vorm van een belastingverhoging.

Want de ontwikkelaar heeft meer dan 3 jaar lang (in nauw overleg met de gemeente) de puntjes op de i proberen te zetten. Die gaat echt niet rustig in een hoekje zitten huilen als de gemeente de samenwerking (op aandringen van het volksfront) opzegt. Die dient een vette schadeclaim in. Wethouder Struijlaart heeft dat min of meer al toegegeven.

En met het oog daarop is het waarschijnlijk verstandiger als we nog even doorgaan op de ingeslagen weg. Iedereen dient zienswijzen in. Het college (met instemming van de raad) verwerpt ze allemaal en vervolgens begeeft de hele processie zich richting Raad van State.

Uiteindelijk zal die zich afvragen of ze bij de gemeente helemaal van de pot gerukt zijn met hun plan ons cultureel erfgoed om zeep te helpen. Waarna de gemeente opgelucht zal roepen, dat het dus niet aan hun ligt, dat dit prachtige plan niet kon doorgaan.

Eigenlijk heeft oud-burgemeester Baas (bij zijn vertrek) al een voorschot genomen op dat excuus door het ZZM als schuldige aan te wijzen. Een krankjorume opvatting, die het bij  onze gekozen volksvertegenwoordigers nog steeds goed lijkt te doen. Getuige het feit dat velen van hen het museum zien als een sinistere organisatie met zeer snode plannen voor Enkhuizen.

Ik dat verband herinner ik nog even aan mijn column “Kletspraat” op 15 maart waarin ik mijn oordeel geef over raadslid Langbroek. Die het NHD had laat weten, dat het museum (wat hem betreft) eindelijk haar ware gezicht had laten zien door op te komen voor haar eigen belangen. Ook leuk om terug te lezen, de toenmalige opvatting van wethouder Struijlaart.

Waar we hier (in overdrachtelijke zin) naar zitten kijken is een steenpuist die nog even moet rijpen voordat het pus zich een weg naar buiten kan banen. Tot die tijd is het nog even ongemakkelijk, maar er ligt verlichting in het verschiet. Ik hoop dat Cees Miedema (oud huisarts en mede oprichter van het Volksfront) en het ZZM deze metafoor als heel geruststellend zullen ervaren.

Het is allemaal een hoop gedoe en kost nodeloos veel geld, maar het gaat uiteindelijk allemaal niet door. Zoals al die andere plannen, die ook niet door zijn gegaan. Misschien zou het verstandig zijn, als we daar eens over gingen nadenken. Maar ik denk dat de instantie die dat zou moeten doen, de gemeenteraad, daar domweg de capaciteit niet voor in huis heeft.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Onvoldoende capaciteit.”

 1. Claim op parkeerterrein ZZM op REZ is van de baan. Dat is alvast winst.
  Nu de vakantiewoningen.
  De zelfbenoemde partijleider van het volksfront tegen de ontwikkeling van het REZ de heer Cees Miedema pleit voor het ontbinden van de deal met OREZ.
  Enerzijds gaat dat miljoenen kosten anderzijds mist men de opbrengsten van het vakantiepark. Niet alleen 40.000 unieke bezoekers per jaar, maar ook 100.000 overnachtingen per jaar.(200 huisjes×65% bezetting ×3 personen × 3,5 dag)
  Dat is minimaal 150.000 euro aan toeristenbelasting en bij besteding van 30 euro per dag 3 miljoen extra omzet per jaar voor MKB, musea, zwembad etc. Plus een mooi strand voor de bewoners van Enkhuizen.

  Like

  1. De claim voor parkeermogelijkheden is voorlopig van de baan. Heeft geen zin om de zittende raad proberen te overtuigen.
   Over drie jaar zit er weer een nieuwe raad en heeft de rechter beslist, dat er een plan moet komen waarin er wel rekening wordt gehouden met de belangen van het ZZM.

   Ontbinding van de deal gaat miljoenen kosten, maar Miedema moet het vak van revolutionair nog een beetje leren. Maar hij heeft er wel lol in zo te zien.

   Wat de inkomsten kant betreft, fraai staaltje van rijkrekenen. 65% over het hele jaar = 100% over 237 dagen en dat is langer dan het seizoen van ZZM en SWL.
   100.000 overnachtingen die € 30,- per dag uitgeven = € 120,- per dag voor ouders met twee kinderen lijkt me aan de hoge kant en ben je beter af met een all-in in buitenland.

   En verder 200 huisjes in traditionele bouw, daar ben je al gauw 5 jaar mee bezig.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: