Slippendragers.

In mijn vorige column stelde ik, dat als een meerderheid van de raad geen informatie van het ZZM wil ontvangen, het niet passend is als individuele raadsleden (die tot die meerderheid behoren en integer zijn) zich WEL tot het ZZM zouden wenden voor de  informatie die het ZZM klaarblijkelijk voorhanden heeft.

Tenminste, niet zolang de procedure voortduurt. En dat is tot nadat het raadsbesluit over het bestemmingsplan is genomen.

Uiteraard is het een veel gekoesterde wens in bestuurlijke en ambtelijke kringen dat de raad zich uitsluitend via hen laat informeren en niet zelf op onderzoek uitgaat. Zodat de raad haar inzichten uitsluitend baseert op de informatie die haar door bestuurders (en  ambtenaren) is aangereikt.

Het is dus logisch dat B&W adviseert, dat de raad er verstandig aan doet zich niet door het ZZM te laten informeren. Dat de raad zich door haar besluit volstrekt afhankelijk maakt van college en ambtenaren zal duidelijk zijn. Maar een dergelijk arrangement biedt, voor zowel de bestuurders als de ambtenaren, alleen maar voordelen. We hebben dat in het verleden meermalen kunnen vaststellen.

In dit specifieke dossier heeft de raad ingestemd met de door het college voorgestelde kaders en mag ze straks instemmen met het bestemmingsplan. Over de kwaliteit van het plan, waartegen het ZZM nu bezwaren naar voren brengt (omdat de museale beleving van het museum er door wordt aangetast) heeft de raad nooit enige zeggenschap gehad.

Dus jezelf ontzeggen om geïnformeerd te worden door ANDEREN dan het college, past volledig binnen de gedragscode (mores) van de Enkhuizer raad, zoals ik dat de afgelopen 9 jaar heb kunnen waarnemen.

Maar we moeten natuurlijk niet net doen of er een wet bestaat, die voorschrijft dat leden van de raad zich alleen maar mogen laten informeren door college en ambtenaren.

Dat is een beperking van bevoegdheden die raadsleden zichzelf opleggen en nergens in een wet is vastgelegd. Ik kan me alleen maar verbazen over het feit, dat de griffier de raad daar klaarblijkelijk niet op heeft gewezen.

Wat het raadsbesluit echter wel voor de zoveelste keer bevestigt is, dat de Enkhuizer gemeenteraad (als instrument voor democratische besluitvorming) inmiddels heeft afgedaan en we slechts kunnen spreken van de maandelijkse bijeenkomsten van een  uiterst gevarieerde groep slippendragers.

Jammer natuurlijk, maar wat doe je er aan? Niets. Stemmen heeft geen enkele zin meer, misschien is de aanschaf van gele hesjes het overwegen waard.

PS. De illustratie symboliseert overigens het feit dat Langbroek zich losgemaakt heeft van de kudde schapen en (naar het zich laat aanzien) zijn eigen weg gaat.  😉

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Slippendragers.”

 1. Het komt bij mij over dat de raad niet zelf een beslissing kan of durft te nemen (onafhankelijk). Dat ze af gaan op advies van een burgemeester en kornuiten. Vraag me af wat of de raad nog voor nut heeft op deze wijze van besluit nemen. Het is als ik het goed begrijp een taak van de raad om controle op bepaalde zaken uit te voeren namens de burgers op het college, maar als het advies van het college dan doorslaggevend is in een te nemen beslissing door de raad stelt die raad in mijn ogen geen zak voor.

  Like

  1. Er is natuurlijk een enorm verschil van kennis/inzicht tussen bestuurders/ambtenaren en leden van de raad. Dat maakt dat je als raad heel zorgvuldig moet zijn wanneer je voorstellen van het college afwijst of wil veranderen.

   Gemiddeld gesproken doe je er als raad verstandig aan het advies van het college te volgen. De keren dat de raad dat niet doet gaat het meestal mis. Denk aan de betaling van de aannemer van de Drommedaris of de Bierkade.

   Hoewel het dus verstandig is om onder normale omstandigheden het advies van het college te volgen zijn er ook bijzondere omstandigheden. En dat is wanneer bestuur/ambtenaren steken hebben laten vallen en er maatregelen zouden moeten worden genomen om herhaling te voorkomen.

   Maar om die taak naar behoren uit te voeren beschikt de raad over veel te weinig kennis en gezag. Terwijl het college en de ambtenaren er alles aan zullen doen hun eigen incompetentie te verbergen.

   Zuiver zakelijk gezien is het een domme fout van het college om het ZZM niet te betrekken bij het formuleren van haar plannen voor het vakantiedorp. Dat die nalatigheid de gemeente uiteindelijk duur zal komen te staan ligt in de lijn der verwachting. Maar verwacht niet, dat college/ambtenaren ooit zullen erkennen dat ze nalatig zijn geweest, of dat de raad haar over die nalatigheid zal aanspreken.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: