Wegwuiven.

Voor de aardigheid heb ik de toelichting op “Enkhuizerzand en IJselmeergebied” nog maar eens doorgelezen. Het bestemmingsplan waar ook het recreatieoord onder valt.

Ik doe dat omdat me bij het lezen misschien iets leuks opvalt waarover ik dan iets zou kunnen schrijven, maar als je dat niet als hobby hebt, waarom zou je dan de moeite doen om het stuk te lezen?

De Enkhuizer raad telt 9 fracties. Ze hebben stuk voor stuk het begrip burgerparticipatie hoog in het vaandel staan.

Echter, geen van de fracties heeft (tot dusver) de moeite genomen om iets te organiseren wat burgerparticipatie mogelijk zou maken. De belangrijkste reden (vermoed ik) is, dat het merendeel van de raadsleden de toelichting zelf ook niet heeft gelezen. En dat het beleggen van een bijeenkomst over dit onderwerp als te risicovol wordt gezien.

En dat wil zeggen dat ook in dit geval de gebruikelijke procedure wordt gevolgd. Om te beginnen wacht de raad af of er vanuit de burgerij “formeel” bezwaren bij de gemeente worden gemaakt.

Worden die gemaakt, dan is het wachten hoe het college die bezwaren vakkundig weet weg te redeneren, zodat men tijdens de raadsvergadering (in september) alleen hoeft in te stemmen met de redenaties van het college.

Nu is het een bezwaar indienen bij de gemeente voor de meeste burgers een behoorlijke stap. Het zou mooi zijn als hun politieke vertegenwoordigers hen daarbij zouden helpen en hen zodoende in staat zouden stellen om te participeren. Maar als gewoonlijk geven onze politieke vertegenwoordigers niet thuis.

Omdat ze zich nauwelijks verdiepen in de zaken waar ze besluiten over nemen en er van uitgaan, dat alles uiteindelijk wel op zijn pootjes terecht zal komen. Zolang het gaat over de bezwaren die bij “gewone” burgers leven is dat ook de gebruikelijke gang van zaken.

Dus de eindconclusie is, waarom zou je je nog verdiepen in zaken, als je vooruit toch al weet, dat je de bezwaren die je eventueel zou kunnen opperen toch weggewuifd zullen worden?

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: