Beter weten.

Afgelopen donderdag schreef ik de column Broddelwerk over de raadsbrief van 2 april, waarin de gemeente aankondigde dat de herstructurering van het Enkhuizerzand geen verkeerstechnische problemen zou opleveren voor wat betreft de aan- en afvoerwegen.

Op zaterdag deed het Dagblad voor West-Friesland hetzelfde. Waarin verschillen beide berichten. De krant neemt zonder verder commentaar delen van het rapport over. Op mijn blog concludeer ik dat het rapport broddelwerk is. Die conclusie baseer ik op het feit, dat de onderzoekers waardes (die niet vergelijkbaar zijn) toch gewoon bij elkaar optellen.

De niet met elkaar te vergelijken waardes zijn, de “capaciteit” van een parkeerterrein en de “gemiddelde” bezetting van dat terrein.

Om het aantal verkeersbewegingen te kunnen berekenen nemen de onderzoekers als uitgangspunt de capaciteit van het parkeerterrein en vermenigvuldigen dat met 2, omdat er altijd sprake is van aan- en afvoer.

Deze methode gebruikt men voor alle functies op het REZ, behalve voor de functie Sprookjeswonderland. Daar laat men de capaciteit (419) voor wat hij is en gaat men uit van de “gemiddelde bezetting”.

Het verschil is niet gering. Op basis van capaciteit zou men rekening moeten houden met 838 dagelijkse bewegingen. Op basis van gemiddelde cijfers hoeft men slechts uit te gaan van 320 bewegingen per dag. Een verschil van maar liefst 518 bewegingen.

De vraag is dus, waar zitten we hier naar te kijken?

Naar een methodologische blunder van onbekwame onderzoekers? [Gemiddeld gebruik en maximaal gebruik zijn totaal verschillende begrippen, die je niet domweg bij elkaar kunt optellen.]

Of naar een typisch gevalletje van “wie de onderzoeker betaalt, mag ook bepalen wat de resultaten van dat onderzoek zullen zijn”?

Andere methodologische tekortkomingen wijzen op het laatste. Zo wordt het aantal verkeersbewegingen keurig over de dag verspreidt, terwijl het verkeersaanbod zich concentreert rond de openings- en sluitingstijden.

Kortom, het rapport toont niet aan wat het probeert aan te tonen. Namelijk, dat de door de gemeente gewilde uitbreiding van functie’s (met een vakantiepark en een verbeterde strandfunctie) niet zal leiden tot noemenswaardige verkeersoverlast.

Zoiets kun je raadsleden, die onder de glazen stolp in de Breedstraat leven, mogelijk nog wijsmaken, maar de rest van de Enkhuizer bevolking weet wel beter.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: